Προειδοποίηση Σολτς σε Ιράν και Χεζμπολάχ: Μην εμπλακείτε στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας και τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, ανέδειξαν ως κοινούς στόχους ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς της Γερμανίας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Ο κ. Σολτς προειδοποίησε επίσης το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη διένεξη Χαμάς Ισραήλ, ενώ ο ιορδανός μονάρχης περιέγραψε ως «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης προσφύγων στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο.

«Δεσμευόμαστε μαζί με τους εταίρους μας να διασφαλίσουμε την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι απαραίτητο, διότι ο κόσμος εκεί χρησιμοποιείται από τη Χαμάς ως ανθρώπινη ασπίδα. Έχουμε καθήκον να ανακουφίσουμε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε τη διάκριση: «Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς και η Χαμάς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό τους. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι θύματα της Χαμάς».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σολτς προειδοποίησε «ρητά» την Χεζμπολάχ και το Ιράν «να μην επέμβουν στην σύγκρουση». Το θέμα είναι, υπογράμμισε, «να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή». Σε αυτό συμφώνησε και ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’, ο οποίος προειδοποίησε ότι ολόκληρη η περιοχή «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ένας νέος κύκλος βίας θα μας οδηγούσε στην άβυσσο». Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει, τόνισε και ζήτησε και εκείνος την προστασία των αμάχων. Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, θα πρέπει να ξαναρχίσει η διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική προοπτική», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο γενίκευσης της κρίσης στην περιοχή, ο Ιορδανός Βασιλιάς απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προωθηθούν πρόσφυγες από τη Γάζα στη χώρα του ή στην Αίγυπτο. «Κανένας πρόσφυγας στην Ιορδανία, κανένας στην Αίγυπτο. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί εντός της Λωρίδας της Γάζας και όχι να μεταφερθεί σε άλλες χώρες. Ήδη, επισήμανε, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ιορδανίας είναι Παλαιστίνιοι.

Ο καγκελάριος Σολτς μεταβαίνει αργότερα σήμερα στο Ισραήλ, προκειμένου να επαναβεβαιώσει εμπράκτως την στήριξη και την αλληλεγγύη της Γερμανίας. «Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ», επανέλαβε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι βασικό θέμα των συνομιλιών του θα αποτελέσει και η οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη συνέχεια, ο καγκελάριος θα επισκεφθεί την Αίγυπτο.

Ερωτώμενος σχετικά με αντισημιτικές εκδηλώσεις το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε σε κοινή και «σκληρή» δράση. «Είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε τους νόμους μας με τη μέγιστη αυστηρότητα και η εντύπωσή μου είναι ότι οι αρχές στη χώρα έχουν αποφασίσει να το κάνουν», δήλωσε και τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική επιλογή, ειδικά σχετικά με ενδεχόμενη απαγόρευση της Χαμάς και του δικτύου Samidoun. «Ο αντισημιτισμός συμβαδίζει συχνά με τον διχασμό της κοινωνίας και γενικά με την ξενοφοβία. Γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση ενάντια σε όλα αυτά και γενικά να είμαστε πολύ ισχυροί», κατέληξε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ