Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Ιορδανία την Τετάρτη η συνάντηση κορυφής Μπάιντεν με Αμπάς, Σίσι και βασιλιά Αμπντάλα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να βρεθεί αύριο  Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και την Ιορδανία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ θα επεκταθεί σε όλη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή προς υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο του εβραϊκού κράτους κατά της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης, αυξάνοντας την ικανότητα της αμυντικής δύναμης των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται ταχέως στην εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων».

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μακροσκελείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες από τον πόλεμο της Γάζας στην περιοχή, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους παύσης «του εν εξελίξει πολέμου στη Γάζα και σε τρόπους εύρεσης ενός πολιτικού ορίζοντα που θα επιτρέψει επίσης την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας θα έχει ξεχωριστή τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε σήμερα να μην γίνεται προσπάθεια προώθησης Παλαιστινίων προσφύγων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ