Πριγκόζιν: Ο «σεφ» που έγινε προδότης – Η αναρρίχηση του αρχηγού της Wagner από τις σοβιετικές φυλακές στην ελίτ του Κρεμλίνου

Ο αρχηγός της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε καλέσει σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και είχε προχωρήσει σε εξέγερση κατά του Κρεμλίνου τον Ιούνιο, η οποία όμως απέτυχε , περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που συνετρίβη απόψε στη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ria Novosti, TASS και Interfax, που επικαλούνται τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rossaviatsia, το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους είναι νεκροί. Κάποιες από τις πληροφορίες που μεταδίδονται, δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο αεροπλάνο να έπεσε μετά από ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά.

Ο σεφ του Πούτιν

Ο Πριγκόζιν, 62 ετών, αναδείχθηκε στην κορυφή της πολιτικής ρωσικής ελίτ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι άνδρες του – συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων κατάδικων που στρατολόγησε μέσα στις φυλακές – οδήγησαν τη ρωσική επίθεση στην πόλη Μπαχμούτ στη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου. Ο Πριγκόζιν χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διατρανώσει τις επιτυχίες του στρατού του. Τέθηκε έτσι απέναντι στο στρατιωτικό κατεστημένο, κατηγορώντας το για ανικανότητα, ακόμη και για σε βάρος του προδοσία. Την εποχή εκείνη κατήγγειλε την ρωσική στρατιωτική ηγεσία ότι δεν του προμήθευε πυρομαχικά, με αποτέλεσμα οι άνδρες του να θυσιάζονται κατά χιλιάδες.

 

Τον Ιούνιο, ο Prigozhin τέθηκε επικεφαλής ανταρσίας εναντίον του Κρεμλίνου, κατά την οποία μαχητές Wagner πήραν τον έλεγχο της νότιας πόλης Rostov-on-Don και κατέρριψαν μια σειρά από στρατιωτικά ελικόπτερα, τα  οποία έστειλε η Μόσχα εναντίον τους. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν οι πιλότοι τους. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το χαρακτήρισε πράξη προδοσίας που θα τύχαινε σκληρής απάντησης.

Η εξέγερση έληξε με μια συμφωνία, με την οποία το Κρεμλίνο είπε ότι για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, ο Πριγκόζιν και μερικοί από τους μαχητές του θα έφευγαν για τη Λευκορωσία και έτσι η ποινική δίωξη εναντίον του για ένοπλη ανταρσία θα αποσυρόταν.

Από τις φυλακές στην πολιτική ελίτ

Γεννημένος στην Πετρούπολη (πόλη του Αγίου Πέτρου) την 1η Ιουνίου 1961, ο Prigozhin πέρασε εννέα χρόνια σε σοβιετικές φυλακές για εγκλήματα όπως ληστεία και απάτη. Αποφυλακίστηκε το 1990 όταν η ΕΣΣΔ έπνεε τα λοίσθια και ξεκίνησε καριέρα ως σερβιτόρος και εστιάτορας στη γενέτειρά του. Πιστεύεται ότι εκείνη την εποχή γνώρισε τον Πούτιν, τότε κορυφαίο σύμβουλο του δημάρχου Πετρούπολης.  Αξιοποιώντας τις πολιτικές διασυνδέσεις του, ο Πριγκόζιν κέρδισε μεγάλες κρατικές συμβάσεις και έγινε γνωστός ως “ο σεφ του Πούτιν”, αφού οι επιχειρήσεις τους εστίασης τροφοδοτούσαν εκδηλώσεις του Κρεμλίνου.

Πιο πρόσφατα αστειεύτηκε ότι “ο χασάπης του Πούτιν” θα ήταν πιο κατάλληλο παρατσούκλι.

Το 2014, ο Prigozhin ίδρυσε τη Wagner, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία της οποίας οι μαχητές έχουν αναπτυχθεί για την υποστήριξη των συμμάχων της Μόσχας σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της έχουν επιβάλει κυρώσεις και την έχουν κατηγορήσει για φρικαλεότητες, κάτι που ο Πριγκόζιν έχει αρνηθεί.

Ο Πριγκόζιν έχει παραδεχθεί ότι ίδρυσε και χρηματοδότησε την Internet Research Agency, μια εταιρεία που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει “φάρμα τρολ”, και η οποία κατά την Ουάσινγκτον παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Τον Νοέμβριο του 2022 και ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι είχε παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές και ότι θα το ξαναέκανε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ