Πούτιν για Ουκρανία: Η Ρωσία ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να περιφρουρεί την ασφάλειά της

Η Ρωσία ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να περιφρουρεί την ασφάλειά της, απάντησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε ερώτηση που του τέθηκε για το, εάν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για προκλητική ερώτηση και σχολίασε: «Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων εκεί».

Σημείωσε επίσης ότι «βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουσθούν αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα και μόνιμα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας, παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας και τώρα βλέπουμε τα (ΝΑΤΟϊκά) αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία. Έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία. Πώς μπορούμε να μην σκεφτούμε γι’ αυτό. Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε τι γίνεται».

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ ακολουθεί συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στο πολιτικό-οικονομικό μπλοκ που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είχαμε ποτέ τίποτε εναντίον αυτού» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Από μια άποψη είναι και θετικό, λαμβάνοντας υπόψη τις “θετικές ρίζες” που ενώνουν την Ελλάδα και τη Ρωσία. Η Ελλάδα επί σειρά δεκαετιών ήταν πάντα, στο μέτρο του εφικτού, υπέρ μιας ισορροπημένης, λογικής στάσης σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ – Ρωσίας» επισήμανε.

«Δυστυχώς το ΝΑΤΟ ακολουθεί συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας. Απελάσεις Ρώσων διπλωματών οδήγησαν στο να κλείσουμε κι εμείς την εκπροσώπηση του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Αυτή είναι μη φιλική συμπεριφορά προς εμάς. Δηλώνουν τη Ρωσία εχθρό τους, ανταγωνιστή τους. Η Ρωσία δεν επιδιώκει σύγκρουση» πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ακόμη πως πιστεύει πως η στάση της Ελλάδος θα διέπεται από εγκράτεια, σημείωσε και τόνισε πως ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας ούτε στο ένα ούτε στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε την ανάπτυξη των σχέσεων μας, εκφράζοντας την ελπίδα πως «στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε τη στήριξη των Ελλήνων φίλων μας με στόχο, έτσι ώστε να παίξουν ένα θετικό ρόλο στις σχέσεις μας με αυτά τα δύο μπλοκ».

vladimir-putin-kiriakos-mitsotakis

Ερωτηθείς για την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη συνομιλία μου με τον κ. Μπάιντεν. Ειδικότερα, αναφερθείς στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, είπε: «Συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, τη σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και άλλο ένα ευαίσθητο θέμα για μας, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. Αυτό για μας είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο. Βεβαίως, η κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το βέλτιστο τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας της, χωρίς όμως να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων και εν προκειμένω της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας γνωστοποίησε πως συμφώνησε με τον Τζο Μπάιντεν να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και θα ανταλλάξουν τις ιδέες τους. Ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα έχει ετοιμάσει τις ιδέες της εντός μιας εβδομάδας και θα τις διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά προς εξέταση.

Επίσης, έκανε γνωστό πως θα συσταθεί μία επιτροπή που θα ασχοληθεί με αυτό, θα δει λεπτομερειακά το θέμα, θα κάνει τις προτάσεις. Μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε πως ήταν μια ιδέα του Αμερικανού Προέδρου και ότι συμφώνησε και ο ίδιος.

Επιπλέον, ανέφερε πως συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο για την κυβερνοασφάλεια και πως διαπίστωσαν μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, λειτουργεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και φέρνει θετικά αποτελέσματα. Ανέφερε ακόμα πως συζήτησαν τα θέματα του Ιράν και είπε πως ευελπιστεί η πρόσκλησή του θα γίνει αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Ιράν και στις αρχές του επόμενου χρόνου θα επισκεφτεί τη Ρωσία.

Συμπερασματικά για τη συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ήταν μια αναλυτική, μακροσκελής, πάνω από δύο ώρες συζήτηση και τόνισε πως ήταν ανοικτή και εποικοδομητική.

Βλάντιμιρ Πούτιν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ