Πούτιν: Επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτηθείσες περιοχές της Ουκρανίας

Υπό την πίεση της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο και στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα, ενώ έχει αρχίσει μεγάλη επιχείρηση στην Χερσώνα για την απομάκρυνση των πολιτών, καθώς εκεί εστιάζεται το κέντρο βάρος της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ενόψει του στρατιωτικού νόμου, αλλά και των ουκρανικών επιχειρήσεων, ο Πούτιν συμπλήρωσε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση των κρίσιμων εγκαταστάσεων. Ο στρατιωτικός νόμος θα διευκολύνει την κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, αλλά και την επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής, στην άλλη πλευρά του Δνείπερου.

Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν αυτό που η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. «Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας εργασιών για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε ο Πούτιν. Ο αρχηγός του Κρεμλίνου εξέδωσε και διάταγμα που περιορίζει την κίνηση από και προς οκτώ περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, δηλαδή Krasnodar, Belgorod, Bryansk, Voronezh, Kursk και Rostov, καθώς και τα εδάφη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις αυτές περιοχές επιτρέπει στο Κρεμλίνο να ασκεί αυστηρότερο έλεγχο.  Στρατιωτικός νόμος σημαίνει μεταξύ άλλων απαγόρευση κυκλοφορίας, ταξιδιών, λογοκρισία, απαγόρευση απεργιών, καταναγκαστική εργασία όπου αποφασίσουν οι αρχές κλπ.

Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν που θα συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.  Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν, για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η εκκένωση

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σχολιάζοντας ειρωνικά τις δηλώσεις των ρωσικών κατοχικών αρχών που κάλεσαν τον κόσμο στη Χερσώνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί επίκειται ουκρανική αντεπίθεση σχολίασε με ειρωνικό ύφος ότι η «πραγματικότητα μπορεί να πονάει».

Η Χερσώνα είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και βρίσκεται σε εδάφη, τα οποία τώρα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επίσημα ενσωμάτωσε στη Ρωσία, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία και τη Δύση. «Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας μετά την πομπώδη ανακοίνωση για την προσάρτηση της Χερσώνας και τη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, και η αυτοανακηρυχθείσα ‘διοίκηση της πόλης’ την  εκκενώνει με επίσημο τρόπο εν αναμονή της ουκρανικής δικαιοσύνης. Η πραγματικότητα μπορεί να πονάει εάν ζεις σε ένα φανταστικό κόσμο», σχολίασε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οργανώνει «σόου προπαγάνδας» στην κατεχόμενη Χερσώνα. Ο Αντρίι Γερμάκ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να τρομάξει τους κατοίκους της Χερσώνας με ψευδείς, όπως τις χαρακτήρισε, ενημερώσεις για ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της νότιας Ουκρανίας. «Οι Ρώσοι προσπαθούν να τρομάξουν τους ανθρώπους της Χερσώνας με ψευδείς ενημερώσεις για τον βομβαρδισμό της πόλης από τον στρατό μας και επίσης να οργανώσουν ένα σόου προπαγάνδας με την εκκένωση», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Telegram. «Η προπαγάνδα δεν θα λειτουργήσει».

Πάντως οι διορισμένες από τη Μόσχα κατοχικές αρχές στην Χερσώνα, δήλωσαν σήμερα ότι ετοιμάζονται να την υπερασπιστούν απέναντι σε επικείμενη ουκρανική επίθεση και κάλεσαν τους αμάχους να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν. Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε: «Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες». «Αναμένουμε επίθεση και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει»,, δήλωσε ο Σάλντο.  Ο αναπληρωτής του, Κίριλος Στρεμούσοφ, δήλωσε επίσης ότι σύντομα επίκειται ουκρανική επίθεση. «Σας ζήτω να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια μου και να θεωρήσετε ότι σημαίνουν: την ταχύτερη δυνατή εκκένωση», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Telegram αργά χθες.

Η αντίσταση των Ρώσων

Εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει την Χερσώνα θα ήταν μια τεράστια νέα ήττα για τον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα έθετε σε δοκιμασία την εκπεφρασμένη δέσμευσή του να υπερασπιστεί αυτό που χαρακτηρίζει ρωσικά εδάφη με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.
Ο Σάλντο δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές δυνατότητες να απωθήσουμε επιθέσεις και να αντεπιτεθούμε, εάν το απαιτήσουν οι καταστάσεις. Η πόλη θα κρατήσει, χρειάζεται απλά να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς κατοίκους. Οι στρατιώτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, θα αντισταθούν μέχρι θανάτου», είπε και πρόσθεσε ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι ημερησίως θα μετακινηθούν τις επόμενες έξι ημέρες. Ο Σάλντο ανακοίνωσε επίσης ότι η είσοδος στην περιοχή της Χερσώνας που είναι υπό ρωσικό έλεγχο θα απαγορευθεί στους αμάχους για «επτά ημέρες».

Πολίτες επιβιβάζονται σε πλοιάρια για να περάσουν στην απέναντι όχθη του Δνείπερου

Νωρίτερα, οι αρχές κατοχής είχαν ανακοινώσει την έναρξη της εκκένωσης της περιοχής από αμάχους και προς την απέναντι όχθη του Δνείπερου. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες στις οποίες φαίνονται άμαχοι να μπαίνουν σε πλοία για να διασχίσουν τον ποταμό. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti, οι συνδρομητές των τοπικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας έλαβαν μηνύματα που τους καλούν να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν από τους «βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού».

(Πηγή Φωτό: Rossiya 24)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ