Πούτιν-Μπάιντεν: Η αμήχανη φωτογράφιση, τα πρώτα λόγια που αντάλλαξαν και η πολιορκία του Τύπου

Στη βίλα La Grange στη Γενεύη διεξάγεται η Σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και υπό τον κλοιό των δημοσιογράφων. Η συνάντησή τους ξεκίνησε με μία αμήχανη φωτογράφιση, επίσημη συνομιλία, ελάχιστη οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο ηγέτες και με τους βοηθούς τους να απομακρύνουν τους εκπροσώπους του Τύπου.

Οι δύο άνδρες έφθασαν στη Σύνοδο με διαφορά λεπτών μεταξύ τους. Πρώτα έφθασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μόλις είχε προσγειωθεί στη Γενεύη και κατέφθασε στη βίλα με αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος, που έφθασε λίγα λεπτά μετά, διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο κοντά στη La Grange.

O Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που έτεινε πρώτος το χέρι του και οι δυο τους έσφιξαν τα χέρια, μία έντονη αντίθεση από τον χαιρετισμό με τους αγκώνες στην G7. Χαμογέλασαν για τους φωτογράφους στην είσοδο της βίλας προτού εισέλθουν στο εσωτερικό.

Στη διάρκεια της φωτογράφισης στη βιβλιοθήκη, ο Τζο Μπάιντεν χαμογελούσε ενώ οι φωτογράφοι φώναζαν για να “συλλάβουν” στον φακό τους στιγμιότυπα από την ιστορική συνάντηση. “Είναι πάντα καλύτερα οι συναντήσεις να γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, με ένα πλατύ χαμόγελο ενώ καθόταν με σταυρωμένα πόδια και κάποια στιγμή έβαλε μία λευκή κόλλα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του.

Εκείνη τη στιγμή δεν προβλεπόταν να γίνουν δημόσια σχόλια από κανέναν από τους δύο και ο Πούτιν έμοιαζε να κάθεται χαλαρός πίσω στην καρέκλα του χτυπώντας απαλά την παλάμη στο ξύλινο μπράτσο της πολυθρόνας του ενώ έδειχνε να βαριέται. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καθόταν κοντά στον πρόεδρο Μπάιντεν κρατώντας σημειώσεις, ενώ ο Πούτιν είχε στο πλευρό του τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος καθόταν με τα χέρια ανάμεσα στα πόδια του.

Στη συνέχεια οι βοηθοί άρχισαν να απομακρύνουν από το δωμάτιο τους δημοσιογράφους ώστε να ξεκινούσε και επισήμως η Σύνοδος.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν φτάσει σε νέο χαμηλό εδώ και δεκαετίες μετά τις φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις από το Κρεμλίνο, την ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, τις απειλές εισβολής στην Ουκρανία και την αυξανόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή όπου κατηγορείται για σκιώδεις αποστολές μισθοφόρων.

“Όπως είπα και έξω, πιστεύω ότι είναι πάντα καλύτερο οι συναντήσεις να γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο και να προσπαθούμε να καθορίσουμε τα κοινά ενδιαφέροντα και τη συνεργασία μας” είπε ο Μπάιντεν. Ο Πούτιν, ενώ μιλά αγγλικά, αποφεύγει να τα χρησιμοποιεί δημοσίως, είπε μέσω μεταφραστή. “Κύριε Πρόεδρε να ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία να συναντηθούμε σήμερα. Ξέρω ότι έχετε κάνει μεγάλη περιοδεία. Ακόμη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν πολλά ζητήματα που έχουν συσσωρευτεί, που απαιτούν συνάντηση υψηλού επιπέδου. Και ελπίζω η συνάντησή μας να είναι παραγωγική”.

Ένας αξιωματικός ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν, ενώ η πεντάωρη σύνοδος έχει οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια αν και κάποια σημεία είναι ανοιχτά, όπως τα διαλείμματα για γεύματα. Λέγεται ότι δεν θα υπάρξει γεύμα, αλλά αν κάποιος από τους προέδρους ή συμμετέχων θελήσει, μπορεί να ζητήσει νερό, ή καφέ ή τσάι.

Μετά το τέλος της Συνόδου ο Μπάιντεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό πρόεδρο Γκι Παρμελέν, ενώ δεν θα συμμετέχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Λέγεται ότι θα δώσει και αυτός τη δική του οπτική της συνάντησης αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα μιλήσει και πού, καθώς έχει πολύ έντονο πρόγραμμα.

σχολίασε κι εσύ