Πούτιν: Απαντά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με ενσωμάτωση της Λευκορωσίας

Απάντηση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας  έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώνοντας ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει τη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε μάλιστα ότι οι πολιτικές πιέσεις που άσκησε η Δύση επιτάχυναν την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας με Ρωσία. Η ενσωμάτωση των δύο χωρών είναι αντικείμενο συζήτησής τους τα τελευταία 20 χρόνια.

«Οι άνευ προηγουμένου πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις από την λεγόμενη συλλογική Δύση, μας ωθεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενοποίησης: μαζί να ελαχιστοποιήσουμε την ζημιά από τις παράνομες κυρώσεις, να κάνουμε απλούστερη την παραγωγή των απαιτούμενων προϊόντων, να αναπτύξουμε νέες ικανότητες, να επεκτείνουμε τη συνεργασία με φιλικές χώρες», δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας σ ένα διμερές φόρουμ.

Οι δύο γειτονικές χώρες, υπέγραψαν τον Ιούνιο του 1997 την Συνθήκη της Ένωσης που είχε στόχο να αποκαταστήσει κάποιους από τους δεσμούς που είχαν διακοπεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο η προθυμία του αυταρχικού προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για μια πολιτική ενσωμάτωση με τη Ρωσία άλλοτε ενισχύεται και άλλοτε μειώνεται. Συχνά αυτή η αυξομείωση ακολουθεί την πορεία της οικονομικής εξάρτησης που έχει κατά καιρούς, η Λευκορωσία από την πολύ μεγαλύτερη και πλουσιότερη ξαδέλφη της, τη Ρωσία.

Η οικονομική εξάρτηση

Ο Λουκασένκο έγινε περισσότερο υποχρεωμένος στην Μόσχα στα τέλη του 2020, όταν ο Πούτιν άρχισε να τον στηρίζει πολιτικά και οικονομικά, καθώς συνέτριψε το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήταν προϊόν νοθείας.

Τον Φεβρουάριο ο Λουκασένκο επέτρεψε στην Ρωσία να χρησιμοποιήσει την Λευκορωσία ως σημείο εκκίνησης για ορισμένες ρωσικές τεθωρακισμένες φάλαγγες που εισέβαλαν στον νότιο γείτονα της Λευκορωσίας, την Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για να βελτιώσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και την μάχιμη ετοιμότητα τους.

Σύμφωνα με την Συνθήκη της Ένωσης, κάθε χώρα παραμένει ανεξάρτητη, αλλά παραχωρεί στους πολίτες του άλλου κράτους δικαιώματα διαμονής και ιθαγένειας. Ενώ η ένωση προωθεί την οικονομική ολοκλήρωση και ενισχύει την αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την καθιέρωση ενός ενιαίου νομίσματος έχουν αποτύχει κατά το παρελθόν.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.