ΠΟΥ: Σχεδόν 500 επιθέσεις με 98 νεκρούς σε νοσοκομεία στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου

Περίπου 500 επιθέσεις σε νοσοκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, μετά τη ρωσική εισβολή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 98 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Χανς Κλούγκε, ο επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις αυτές εναντίον 473 νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων ιδρυμάτων, στις οποίες τραυματίστηκαν 134 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΠΟΥ, από αυτές τις 473 επιβεβαιωμένες επιθέσεις, οι 399 έπληξαν νοσηλευτικά ιδρύματα, 127 αποθήκες ιατροφαρμακευτικού υλικού, 69 μέσα μεταφοράς (όπως ασθενοφόρα), 58 προσωπικό, 24 ασθενείς και 12 αποθήκες.

Ο Γιάρνο Χάμπιτ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, είπε ότι «οι επιθέσεις αυτές δεν συνιστούν μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι και εμπόδιο για πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία κατά τη διάρκεια του πολέμου». Ο Χάμπιτ μίλησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης από ένα υπόγειο καταφύγιο στο Ντνίπρο.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι το σύστημα υγείας της Ουκρανίας χτυπήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. «Έξι μήνες πολέμου είχαν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του ουκρανικού πληθυσμού όμως, παρά τις πολλές προκλήσεις, το σύστημα υγείας κατάφερε να επιβιώσει και να παράσχει βοήθεια όπου και όταν είναι περισσότερο αναγκαία» ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Όμως κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να παράσχει τις βέλτιστές υπηρεσίες στον πληθυσμό εν καιρώ πολέμου, για αυτό εξακολουθούμε να ζητάμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να βάλει τέλος στον πόλεμο», πρόσθεσε.

 

Η Γεβχένια Φιλιπένκο, η πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, είπε ότι 19 στους 20 πυραύλους που έπληξαν την Ουκρανία το τελευταίο εξάμηνο είχαν ως στόχο πολιτικές υποδομές. «Καθημερινά στοχεύουν πολιτικές υποδομές, προσπαθώντας να εξασθενήσουν το ηθικό του ουκρανικού λαού, όμως όλος ο κόσμος είδε ότι το ηθικό και η επιθυμία μας για ελευθερία και ανεξαρτησία είναι απαρασάλευτα», είπε στους δημοσιογράφους. Εξήγησε ότι δεν πλήττονται μόνο νοσοκομεία αλλά και πολυκατοικίες και σχολεία: «2.328 εκπαιδευτικά ιδρύματα υπέστησαν ζημιές και 289 καταστράφηκαν ολοσχερώς (…) καταστράφηκαν 139 τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς, 15.000 διαμερίσματα και 150.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, καταστράφηκαν ή κατασχέθηκαν».

(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ