«Ποτάμι» το αίμα στην Υεμένη

«Ποτάμι» το αίμα στην Υεμένη

Δέκα στρατιωτικοί, ανάμεσα στους οποίους ένας υπουργικός σύμβουλος με βαθμό στρατηγού, και 13 εξεγερμένοι της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες στη νότια Υεμένη, όπου ο στρατός διεξάγει μια επίθεση εναντίον του εξτρεμιστικού δικτύου, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε από στρατιωτική πηγή.

“Ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και τους τρομοκράτες έφθασε τους δέκα νεκρούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός, και τους 13 νεκρούς στις τάξεις της Αλ Κάιντα”, δήλωσε η πηγή αυτή.

“Η υεμενιτική αεροπορία συμμετέχει στις μάχες βομβαρδίζοντας τις φάλαγγες των οχημάτων της Αλ Κάιντα που επιχειρούν να προωθηθούν απ’ όλες τις πλευρές προς το Αζάν”, τοποθεσία της επαρχίας Σάμπουα, δήλωσε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με έναν αρχικό απολογισμό, είχαν σκοτωθεί πέντε στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων ο Μόχσεν Σαΐντ αλ-Γαζάλι, ένας στρατηγός και σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας, και τρεις εξεγερμένοι.

Σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο των ενόπλων δυνάμεων, οι εξεγερμένοι της Αλ Κάιντα εξαπέλυσαν σήμερα τα χαράματα μια επίθεση για να επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την τοποθεσία του Αζάν και τη γειτονική Ζουλ αλ-Ρίντα, που έπεσαν πριν από πέντε ημέρες στα χέρια του στρατού.

Ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Νάσερ Άχμαντ, ο οποίος επιβλέπει την επίθεση του στρατού εναντίον της Αλ-Κάιντα, είχε διαφύγει την Παρασκευή από ενέδρα στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού επί του πεδίου, ο στρατός κατάφερε να συγκρατήσει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα και έχει “την κατάσταση υπό έλεγχο”.

Κάτοικοι δύο κοινοτήτων δήλωσαν πως σπίτια και οχήματα ιδιωτών υπέστησαν ζημιές κατά την ανταλλαγή των πυρών.

Πολλές οικογένειες του Αζάν άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή μετά τις επιχειρήσεις αυτές φοβούμενες ότι θα ξαναρχίσουν οι μάχες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο στρατός εξαπέλυσε στα τέλη Απριλίου μια επιχείρηση στη νότια Υεμένη με στόχο να απωθήσει τους μαχητές της Αλ-Κάιντα από τα οχυρά τους. Κατάφερε να ανακαταλάβει, μεταξύ άλλων, το Αζάν και τη Ζουλ αλ-Ρίντα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι μαχητές του εξτρεμιστικού δικτύου κατέφυγαν στα βουνά ή επιχειρούν να επιστρέψουν στις κεντρικές και τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Μια φάλαγγα μεταφοράς όπλων, η οποία αναχωρούσε από την επαρχία Σάμπουα για την επαρχία Μαρί (ανατολική Υεμένη), έγινε χθες, Τρίτη, στόχος της υεμενιτικής αεροπορίας.

Πέντε μαχητές της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή αυτή, ενώ έξι είχαν βρει το θάνατο τη Δευτέρα σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροπλάνου, πιθανόν αμερικανικού, στη Μαρίμπ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.