Πορτογαλία: Μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων

Πορτογαλία: Μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με στόχο ο συντελεστής να μειωθεί από το 25% στο 23% την επόμενη χρονιά, έπειτα από έναν συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η μεταρρύθμιση αυτή, που θα επιτρέψει στις πορτογαλικές εταιρείες να είναι «πιο ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», έλαβε την υποστήριξη «σχεδόν του 90% των βουλευτών», δήλωσε ο Πάουλο Νούνσιο, υφυπουργός αρμόδιος για τα φορολογικά.

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «ένα χριστουγεννιάτικό δώρο» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως το επιθυμούσε το PS, η φορολογική μεταρρύθμιση προβλέπει για την επόμενη χρονιά μειωμένο φόρο 17% για τα πρώτα 15.000 ευρώ των ετήσιων κερδών των εταιρειών και έναν επιπλέον φόρο 7% για τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει της μεταρρύθμισης, τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί περαιτέρω ο φόρος των εταιρειών: στο 21% για το 2015 και μεταξύ του 17% και 19% για το 2016.

Η μείωση της φορολογίας των εταιρειών έχει στόχο να προσελκύσει επενδυτές στην Πορτογαλία, που έχει λάβει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της που ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του έτους έπειτα από ύφεση δυόμισι ετών και η οποία οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 6% την περίοδο 2011-2013.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ