“Πονοκέφαλος” για Ερντογάν ο πληθωρισμός – Στο υψηλότερο επίπεδο διετίας τον Ιούνιο

Στο υψηλότερο επίπεδο διετίας 17,53% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο, απομακρύνοντας πιθανόν οποιεσδήποτε μειώσεις των επιτοκίων φέτος. Η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη και σε μηνιαία βάση έφθασε το 1,94%, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο πληθωρισμός κινείται με διψήφια ποσοστά στο μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω της υποτίμησης της λίρας, της απώλειας αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής και την έξαρση της ζήτησης καθώς η τουρκική οικονομία αναδύεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει απρόσμενα στο 16,59%, καθώς οι αυξήσεις των τιμών καθυστέρησαν λόγω του lockdown για τον κορονοϊό, ενώ είναι σε ανοδική τροχιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά την έναρξη μίας περιόδου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκείνο τον μήνα.

Η υποτίμηση της λίρας επιταχύνθηκε, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο, εντείνοντας τους φόβους για μία μείωση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος αυτόν και τον επόμενο μήνα, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την πρόβλεψη για το τέλος του έτους, σύμφωνα με δύο πηγές που συμμετείχαν σε μία τηλεδιάσκεψή του με επενδυτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Καβτσίογλου επέμεινε στην πορεία που είχε περιγράψει στην έκθεση του Απριλίου, η οποία προβλέπει πληθωρισμό 12,2% στο τέλος του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (τον Ιούνιο) κάνουν την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους «να φαίνεται πολύ αισιόδοξη», δήλωσε στέλεχος της BlueBay Asset Management. «Φαίνεται ότι η δέσμευση της τράπεζας να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια θετικά θα δοκιμαστεί με τον πληθωρισμό να κινείται προς το σημερινό επίπεδο του επιτοκίου 19%», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,01% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, ενώ εκτινάχθηκε 42,89% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.