Νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο εάν είναι… ήρεμο το καλοκαίρι – Οι διεργασίες

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το Ακ Σαράι στην Άγκυρα, με στόχο μια νέα συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον Τούρκο Πρόεδρο, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μετά το «λιώσιμο του πάγου» ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί τον κατάλληλο τόπο και πραγματοποιείται την κατάλληλη χρονική στιγμή για τη συνάντηση, καθώς, εάν μέχρι τότε έχει διατηρηθεί η ηρεμία στα ελληνοτουρκικά, οι δύο ηγέτες θα επιβεβαιώσουν ότι τηρήθηκε η υπόσχεση για ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Πολυμερή φόρουμ, όπως είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι το περιβάλλον που προτιμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει σημασία ότι πραγματοποίησαν εκεί την πρώτη τους συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ οι δύο επόμενες διεξήχθησαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρόκειται κυρίως για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με παρουσία μόνο των μεταφραστών ή των διπλωματικών τους συμβούλων, την οποία θα ακολουθήσει μια σύντομη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Η ελπίδα έγκειται στο ότι αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελιχθούν θετικά έως τότε, οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να ρίξουν το βάρος στη θετική ατζέντα και στη συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο και ενδεχομένως να αρχίσουν να συζητούν και για ένα συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας (G to G) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που έχει να πραγματοποιηθεί από το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά έχουν ανοίξει πλέον πολλαπλοί δίαυλοι επικοινωνίας. Το πρώτο… βιολί παραμένει βεβαίως ο δίαυλος ανάμεσα στη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και στον εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον έως το 2022, καθώς τότε η κυρία Σουρανή αναλαμβάνει, μετά από δική της επιθυμία, την πρεσβεία μας στη Ρώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει σε αυτή τη μετακίνηση, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε τα ελληνοτουρκικά θα έχουν μπει σε ένα δρόμο. Σημαντική, ωστόσο, είναι και η θεσμική οδός ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, ενώ ο Τούρκος πρέσβης Μπουράκ Οζουγκέργκιν έχει ανοιχτή γραμμή με το περιβάλλον του Ερντογάν και είναι ένας χρήσιμος συνομιλητής τόσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ