Politico: Στενεύει ο δρόμος της Φον Ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν – Τα παρασκηνιακά παζάρια

Ο δρόμος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προς τη νίκη μόλις έγινε πιο στενός, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Politico, που αναφέρεται στα παζάρια που γίνονται στο παρασκήνιο για τα μεγάλα αξιώματα στην Ε.Ε.

Λίγες ημέρες πριν από μια κρίσιμη συνάντηση στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το μέλλον της, το Renew Europe, ένα από τα τρία κόμματα που η Φον Ντερ Λάιεν ελπίζει ότι θα την υποστηρίξουν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χάνει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τα απλά μαθηματικά… καθιστούν την κατάσταση πολύ δύσκολη για τη Φον Ντερ Λάιεν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jacob Moroza-Rasmussen, πρώην γενικός γραμματέας του πανευρωπαϊκού φιλελεύθερου κόμματος ALDE.

Η αιφνιδιαστική απόφαση την Παρασκευή του Τσέχου λαϊκιστή Αντρέι Μπάμπις να αποσύρει τους επτά ευρωβουλευτές του από το κόμμα Renew Europe επισφράγισε μια άθλια προεκλογική περίοδο στην ΕΕ για τους φιλελεύθερους, οι οποίοι έπεσαν από 102 έδρες σε μόλις 74. Το κόμμα Renew Europe, που ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, ξεπεράστηκε από τους σκληροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), έδρα των «Αδελφών της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι.

Αν χρειαζόταν περισσότερος συμβολισμός για την πορεία των φιλελευθέρων, ένα από τα βαριά χαρτιά τους – ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας τα τελευταία 14 χρόνια – θα συμμετάσχει στο τελευταίο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα πριν αναλάβει τη νέα του θέση ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το περιοδι8κό, η Φον Ντερ Λάιεν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής σε συνομιλίες μόνο με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το Renew Europe, αγνοώντας επισήμως τόσο τους Πράσινους όσο και το ECR, παρά το γεγονός ότι δήλωσε πριν από τις εκλογές ότι θα ήταν ανοιχτή σε συνεργασία με την Μελόνι.

Τόσο οι Φιλελεύθεροι -με τον Εσθονό πρωθυπουργό Κάια Κάλλας- όσο και οι Σοσιαλιστές -με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα- θα πάρουν μεγάλες θέσεις της Ε.Ε. εάν το πακέτο ηγεσίας της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει η Φον Ντερ Λάιεν, βγει αλώβητο από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι το τέλος της αβεβαιότητας για τη Φον Ντερ Λάιεν. Θα χρειαστεί 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο (σε σύνολο 720) σε μια μυστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να διεξαχθεί ήδη στις 18 Ιουλίου.

Αθροίζοντας όλα τα μέλη του ΕΛΚ, του S&D και του Renew Europe στο Κοινοβούλιο, φτάνει τους 398. Αλλά δεν θα την υποστηρίξουν όλοι στο ΕΛΚ και το S&D, και το Renew χάνει μέλη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε αξιωματούχος του ΕΛΚ, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για το κλίμα στο κόμμα. Και συνέχισε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα πρόκειται να είναι μία πρόκληση».

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν ότι η Φον Ντερ Λάιεν δεν θα τα καταφέρει να περάσει από το Κοινοβούλιο, μπορούν να κερδίσουν χρόνο, διορίζοντάς την αλλά μεταθέτοντας την ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές από τον Ιούλιο στον Σεπτέμβριο – όπως συνέβη το 2009 όταν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής.

«Το ΕΛΚ είναι πραγματικά κομβικό εδώ» δήλωσε ο Simon Hix, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. «Όμως, όπως είπαμε, θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να συγκροτήσουν μια σταθερή πλειοψηφία», είπε ο καθηγητής.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις για τη Φον Ντερ Λάιεν, υποστήριξε ο Hix, λέγοντας ότι η προσφορά στη Μελόνι ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου αντιπροεδρίας για την Ιταλία στην Επιτροπή θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη Φον Ντερ Λάιεν την υποστήριξη των 24 ευρωβουλευτών της Μελόνι.

Οι Σοσιαλιστές και το Renew Europe είναι πολύ πιο αδύναμοι από το ΕΛΚ στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι στο Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλιστές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η υποστήριξή τους δεν θα είναι εγγυημένη εάν η Φον Ντερ Λάιεν κάνει συμφωνία με την Μελόνι ή άλλες δυνάμεις στα δεξιά του ΕΛΚ. «Θα είναι μια πολύ λεπτή πράξη εξισορρόπησης που θα πρέπει να παίξει», δήλωσε ο Hix.

Οι Πράσινοι

Με την πλειοψηφία να μειώνεται, οι Πράσινοι κάνουν όλο και πιο σαφές ότι θέλουν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τον συνασπισμό.

«Όποιος θέλει σταθερές πλειοψηφίες μπορεί να διαπραγματευτεί με εμάς τους Πράσινους. Είμαστε έτοιμοι», έγραψε ο Γερμανός Πράσινος Ράσμους Άντρεσεν στο X, αφού ο Μπάμπις ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το Renew.

Αλλά ακόμη και οι Πράσινοι, οι οποίοι διαθέτουν περίπου 50 έδρες, μπορεί να μην είναι αρκετοί για να εγκριθεί η Φον Ντερ Λάιεν στο Κοινοβούλιο – και το άνοιγμα προς αυτούς θα την έκανε πιθανότατα να χάσει την υποστήριξή της εντός της δικής της ομάδας του ΕΛΚ.

«Ακόμα και αν επεκταθεί με τους Πράσινους, υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχει τα νούμερα τώρα», δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ALDE Moroza-Rasmussen, προσθέτοντας ότι η αποδυνάμωση των κομμάτων του κέντρου θα ανεβάσει επίσης το τίμημα που θα επιδιώξει να αποσπάσει από αυτήν η Μελόνι.

Αν και οι ευρωβουλευτές του Μπάμπις δεν θα μπορούσαν να βασιστούν στο ότι θα υποστήριζαν τη Φον Ντερ Λάιεν ούτως ή άλλως – έχοντας βάλει στο στόχαστρο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη μεταναστευτική πολιτική του μπλοκ – η απόφαση να εγκαταλείψουν τo Renews θα μπορούσε ωστόσο να επηρεάσει τη νοοτροπία γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.

«[Έχει σημασία] λόγω [του] τι κάνει ψυχολογικά, διότι τώρα το ECR είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το Renew. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λίγο πιο σκληροπυρηνικοί» δήλωσε ο Moroza-Rasmussen.

«Δεν συμφέρει κανέναν να υπάρχει ένα χάος. Τελικά, δεν υπάρχουν πραγματικά άλλα ονόματα στο τραπέζι», δήλωσε άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων μετά το άκαρπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις 17 Ιουνίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ