Politico: Το νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να καταστρέψει την Φον ντερ Λάιεν: Δώστε τη δουλειά της στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Σαρλ Μισέλ παρουσίασε το τελευταίο του σχέδιο για να ρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά τα καμώματά του ενοχλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διακινεί στους ηγέτες της ΕΕ την ιδέα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αναλάβει τη θέση της φον ντερ Λάιεν, δήλωσαν στο Politico πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ που ζήτησαν ανωνυμία, για να μιλήσουν σχετικά με το σχέδιο. Μια δεύτερη θητεία μπορεί να φαίνεται ότι είναι στο τσεπάκι για την φον ντερ Λάιεν, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τον Σαρλ Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Οι μπανανόφλουδες

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να πέσει η φον ντερ Λάιεν.  “Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει”, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. “Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό”.

Για να χώσει το μαχαίρι ακόμη πιο βαθιά,  ο Μισέλ υπονοεί στις παράλληλες συζητήσεις του ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen θα μπορούσε να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είναι συμπαθής στην φον ντερ Λάιεν, και το όνομα του οποίου κυκλοφορεί για την κορυφαία θέση στην ΕΕ.

“Για άλλη μια φορά, πρόκειται για ψεύτικες ειδήσεις (fake news) και ψέματα. Ο Πρόεδρος έχει συμβουλευτεί όλους τους ηγέτες ξεχωριστά για τη διαδικασία [των] κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο”, δήλωσε η Κατερίνα Κάσινγ, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. Αυτός είναι υπεύθυνος για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Είναι όλα στο κεφάλι του

“Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να λάβει δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ιδίως μετά από χρόνια εσωτερικής διαμάχης μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν.

Παρά ταύτα, ο Μισέλ συνεχίζει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις αντί της φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι επιδιώκει μια θέση εργασίας στις Βρυξέλλες, γράφει το Politico και συνεχίζει:

Σύμφωνα με την Αριστοτελεία Πελώνη, διευθύντρια διεθνούς στρατηγικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης “έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει δυνατά και ξεκάθαρα. Υποστηρίζει 100% την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή”.

Ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είναι Έλληνας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν “εντελώς γελοίο. Δεν είναι ούτε μία στο εκατομμύριο, ούτε μία στο εκατομμύριο”.  Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, δήλωσε ότι είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει τα νερά με διαφορετικά ονόματα για το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας.

Οι επιπτώσεις μιας παιδαριώδους εκδίκησης

Ορισμένοι από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συνεχής ανάγκη του Μισέλ για εκδίκηση αντιβαίνει στις ελπίδες των ηγετών για μια γρήγορη συμφωνία. Αφού το κεντροδεξιό ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε σαφής νικητής των ευρωεκλογών, ήταν το ξεκάθαρο φαβορί για τη θέση της Επιτροπής. Οι ευρωκράτες στη φούσκα των Βρυξελλών φάνηκε να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι συνεχείς προσπάθειες του Michel να υπονομεύσει μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν έχουν αποδυναμώσει την όποια αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις που είχε αφήσει ο Michel, προσθέτουν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη αντέδρασαν σε προηγούμενες προσπάθειες του Μισέλ να ρίξει τη φον ντερ Λάιεν, όπως η αναβολή της διαδικασίας για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας για μετά το καλοκαίρι και η προσπάθεια να την αποκλείσει από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη (13/6) ότι η φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη λάβει πρόσκληση για το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα. “Ο επαναδιορισμός της φον ντερ Λάιεν είναι πλέον εντελώς αδιαμφισβήτητος, οπότε όλοι βλέπουν αυτό που είναι: παιδαριώδης εκδίκηση. Μετά το Sofagate έχουμε τώρα το dinnergate. Αξιολύπητο”, δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η ομάδα της φον ντερ Λάιεν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι την ώρα της δημοσίευσης, γράφει το Politico.

Έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Μισέλ θα πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο των κορυφαίων θέσεων εργασίας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Καθεμία από τις τρεις κύριες πολιτικές οικογένειες – το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι – έχουν ορίσει δύο ηγέτες ως πολιτικούς διαπραγματευτές τους κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών.  “Τα κόμματα και οι ηγέτες θα το κανονίσουν αυτό μεταξύ τους”, δήλωσε ο πρώτος διπλωμάτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ