Πόλεμος στο Ισραήλ – Politico: Το Ιράν μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιτεθεί στις ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων σε στρατεύματα των ΗΠΑ, που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή από το Ιράν και τις συμμαχικές δυνάμεις του καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και μαχητών της Χαμάς κλιμακώνεται.

Όπως γράφει το politico, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανησυχούν συγκεκριμένα ότι ιρανικές συμμαχικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, ή ιρανικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την αστάθεια στην περιοχή για να επιτεθούν σε αμερικανικές ή συνεργαζόμενες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις δύο χώρες – όπως έκαναν στο παρελθόν.

«Αυτό είναι μια ευκαιρία», είπε ένας από τους αξιωματούχους. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή «έχουν επίγνωση κακοήθων παραγόντων που μπορεί να επιδιώξουν να επωφεληθούν από τις συγκρούσεις και την αστάθεια στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, Ταγματάρχης Τζέφρι Κάρμιχαελ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κακόβουλους παράγοντες να μας τραβήξουν σε μάχες που υπονομεύουν την αποστολή μας», τόνισε ο Κάρμιχαελ. Δεν ανέφερε το Ιράν ονομαστικά, αλλά είπε: «Μην έχετε χωρίς αμφιβολίες, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος μας στην αυτοάμυνα κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε απειλές που θέτουν τις δυνάμεις μας σε κίνδυνο».

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία από την κυβέρνηση Τραμπ, επικεντρωμένοι στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών του ISIS με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που είναι η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή. Και ενώ οι ΗΠΑ τελείωσαν την αποστολή τους στο Ιράκ το 2021, περίπου 2.500 στρατιώτες των ΗΠΑ παραμένουν στη χώρα για να συμβουλεύουν τον ιρακινό στρατό. Συμμαχικές ομάδες του Ιράν έχουν εξαπολύσει κατά καιρούς επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων των ΗΠΑ και στις δύο χώρες όλα αυτά τα χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δεν ανέφερε το Ιράν ονομαστικά, αλλά προειδοποίησε τους εξωτερικούς παράγοντες να μην προσπαθήσουν να διευρύνουν την σύγκρουση

«Για οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, ή οποιονδήποτε σκέφτεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στο Ισραήλ, να προσπαθήσει να διευρύνει αυτή τη σύγκρουση ή να προσπαθήσει να κλέψει περισσότερο αίμα. Έχουμε μόνο μια λέξη: Μην τολμήσετε», είπε ο Όστιν.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. Κι ενώ ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι δεν έχει πρόθεση να βάλει αμερικανική… μπότα στην εμπόλεμη περιοχή, η κυβέρνηση Μπάιντεν καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις και είπε ότι θα στείλει πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ.

«Η βαρβαρότητα της Χαμάς – αυτής της αιμοσταγούς οργάνωσης – φέρνει στο μυαλό μας τα χειρότερα – το απάνθρωπο πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Αυτό είναι τρομοκρατία», τόνισε.

Πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να αποκαλύψουν εάν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, επικαλούμενοι την επιχειρησιακή ασφάλεια.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διέταξε την ανάπτυξη μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στην επίθεση στο Ισραήλ, εξετάζοντας παράλληλα την αποστολή ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου στην περιοχή. Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ιρανικές επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες οι συμμαχικές ομάδες των Ιρανών σταμάτησαν τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ωστόσο, αυτές οι δυνάμεις είναι σε αυξημένο συναγερμό καθώς βιώνουν μια άλλη σύγκρουση – τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η ομάδα αυτή αποτελείται από μέλη της Συριακής Πολιτοφυλακής των Κούρδων που συνεργάζονται με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS και τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Την Παρασκευή, ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αφού έφτασε σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από τις θέσεις των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, αποτελώντας απειλή για τα στρατεύματα στο έδαφος. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες αεροπορική εκστρατεία κατά των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ ως απάντηση σε μια τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα από το PKK.

Αν και η Τουρκία δεν δεσμεύτηκε ότι θα μείνει μακριά από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί πρόσθετα πλήγματα κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα, δήλωσε τρίτος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στοχοποιούν αυτό που λένε ότι είναι το PKK και μερικοί από αυτούς τους ηγέτες είναι οι επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που βρίσκονται κοντά μας», είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας: «Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες ωστόσο είναι πρόθυμοι να τους τραυματίσουν».

Όπως αναφέρει το politico, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για την προσθήκη ή την αφαίρεση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά η κατάρριψη του drone πιθανότατα θα προκαλέσει τέτοιου είδους συζητήσεις, ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έχουν δημιουργήσει “χάος” στη βορειοανατολική Συρία, παρέχοντας στο ISIS την ευκαιρία να εξαπολύσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις», τόνισε ο , διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Mazloum Abdi σε συνέντευξή του στο politico. «Το ISIS αποτελεί επίσης άμεση απειλή για τις κοινές περιπολίες που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Αυτές οι επιθέσεις εμποδίζουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και τις περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια, απαιτώντας την διεθνή καταδίκη και την άμεση δράση για την αντιμετώπισή τους», είπε ο Μαζλούμ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ