Πόλεμος στο Ισραήλ: Η 11η Σεπτεμβρίου των Ισραηλινών – Πώς απάντησαν

Μπροστά στην πιο θανατηφόρα επίθεση που δέχεται στο έδαφός του από την ίδρυσή του το 1948, το Ισραήλ κήρυξε επισήμως τον πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από τη Λωρίδα της Γάζας, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται λιγότερες από 48 ώρες μαχών και συγκρούσεων σε πάνω 1.000 νεκρούς συνολικά και απροσδιόριστο αριθμό ομήρων.

Επιδιώκοντας να ανακτήσουν τον έλεγχο του νότιου τμήματος της χώρας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν σήμερα να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ενώ δεν σταμάτησαν  και τις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας κτίρια και σκοτώνοντας αμάχους.

Η Γάζα βίωσε σήμερα την πιο θανατηφόρα μέρα τα τελευταία 15 χρόνια από τις ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περίπου 170 Ισραηλινούς σε αιχμαλωσία στη Γάζα. Σοκαριστικές σκηνές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν απαγωγές, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα θύματα στην Γάζα.

Οι ξένοι υπήκοοι θύματα του πολέμου

Πολλά θύματα στο Ισραήλ ήταν νεαροί συμμετέχοντες σε ένα φεστιβάλ στην έρημο Νεγκέβ. Πολλοί είναι και οι ξένοι υπήκοοι που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς, ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι και κρατούνται στην Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν έπειτα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το βράδυ το CNN. Μια Γαλλίδα σκοτώθηκε επίσης σε αυτή την επίθεση της Χαμάς, δύο Μεξικανοί υπήκοοι πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι από την Χαμάς, δέκα Νεπαλέζοι σκοτώθηκαν επίσης. Τουλάχιστον πέντε Γερμανοί υπήκοοι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και Βρετανοί και Ουκρανοί.

Πολλοί είναι οι Ισραηλινοί που έχουν στραφεί από χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσπαθήσουν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στο Λοντ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, η αστυνομία και η ισραηλινή πολιτική άμυνα έχουν ανοίξει ένα «κέντρο διαχείρισης αγνοουμένων» για να προσπαθήσουν να δώσουν πληροφορίες.

Η ισραηλινή «11η Σεπτεμβρίου»

«Αυτό που συνέβη είναι άνευ προηγουμένου στο Ισραήλ», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.  «Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση», είπε ο Τζόναθαν Πανικόφ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Scowcroft για την Ασφάλεια της Μέσης Ανατολής: «Έχω ακούσει πολλές συγκρίσεις με την 11η Σεπτεμβρίου (σ.σ. τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

 

Ένας Ισραηλινός πρώην στρατιώτης είπε ότι ο αραβο-ισραηλινός πόλεμος του 1973, ο οποίος παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, είναι «μικρή υπόθεση» σε σύγκριση με την χθεσινή επιδρομή της Χαμάς, κάνοντας λόγο για μια «πολύ σοβαρή αποτυχία».

Από την άλλη πλευρά, στην βομβαρδισμένη Γάζα, οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με την ισραηλινή αντεπίθεση.  «Φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Τσάντι αλ Άσι, ένας 29χρονος κάτοικος της Γάζας.

Το υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία στο Ισραήλ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τρίτη.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση αργότερα την Κυριακή, το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών χωρών έχουν καταδικάσει έντονα τις επιθέσεις της Χαμάς, εκφράζοντας ακλόνητη στήριξη στο Ισραήλ σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών δυτικών ηγετών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ