Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ με παιδιά από το εργοστάσιο του Azovstal – “Θέλουμε να δούμε τον ήλιο” λένε

Βίντεο με εγκλωβισμένα παιδιά στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πολιορκούμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη έρχεται στη δημοσιότητα και συγκλονίζει.

Γυναίκες και παιδιά λένε στην κάμερα ότι “τελειώνουν οι δυνάμεις” τους και πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν από την περιοχή. Στο βίντεο που γυρίστηκε την Πέμπτη και δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, οι γυναίκες λένε πως 15 παιδιά ζουν στις σήραγγες, κάτω από το εργοστάσιο, ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονται από βρέφη έως εφήβους. Είναι εγκλωβισμένα με τις οικογένειές τους και άλλους πολίτες, περιλαμβανομένων των υπαλλήλων του εργοστασίου. Αρκετά από τα παιδιά μιλάνε στην κάμερα και λένε “θέλουμε να δούμε τον ήλιο”. Η  έκκλησή τους  συγκινεί.

“Παίζουμε με τα κινητά μας, αλλά θέλουμε να πάμε στο σπίτι μας, θέλουμε να δούμε τον ήλιο” λέει ένα κοριτσάκι, ενώ ένα αγοράκι προσθέτει: “Όλοι θέλουμε να γυρίσουμε στο σπίτι, να δούμε τους συγγενείς μας”.

Ο στρατιώτης που καταγράφει τις δηλώσεις των παιδιών απαντά: “Τώρα είστε όλοι φίλοι και μόλις φύγετε από εδώ θα συνεχίσετε τη φιλία σας”.

Το βίντεο φέρεται να το έχουν καταγράψει στρατιώτες του Τάγματος του Αζόφ, του οποίου άλλωστε υπάρχει η ένδειξη πάνω στο δημοσιευμένο βίντεο, που μεταδίδει ο Guardian, ωστόσο δεν διασταυρώνεται από ανεξάρτητες πηγές, μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια “πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία” στην πόλη.

“Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης. Το σημείο όπου βρίσκονται οι πολίτες και ο στρατός μας βομβαρδίζεται από αέρος και από το πυροβολικό”, επεσήμανε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία “να αναλογιστεί τα απομεινάρια της φήμης της” και ζήτησε “μια πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία στη Μαριούπολη”, αλλά και την άμεση δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των αμάχων και έναν ειδικό γύρο συνομιλιών, ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτικών και πολιτών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ