Πόλεμος στην Ουκρανία: Οδεύει προς πτώχευση ο αγωγός Nord Stream 2; – Απολύθηκαν οι εργαζόμενοι

Ραγδαίες οι εξελίξεις με φόντο την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, που συνεχίζεται για έκτη ημέρα σήμερα. Η Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2, ανακοίνωσε ότι αναγκάσθηκε να απολύσει τους εργαζόμενούς της, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε προοίμιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ ακολούθησαν οι οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας, επισημαίνεται ότι “έπειτα από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Nord Stream 2 AG, η εταιρεία αναγκάσθηκε να λύσει τα συμβόλαια με τους υπαλλήλους της. Λυπούμαστε πάρα πολύ για την εξέλιξη αυτή”.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετέδωσε σήμερα ότι η Nord Stream 2 AG εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης πτώχευσης, λόγω περιορισμών που της έχουν επιβληθεί. Το πρακτορείο επικαλείται σχετικές πηγές, που δεν κατονομάζονται.

Η εταιρεία συνεργάζεται με έναν οικονομικό σύμβουλο για την εκκαθάριση ορισμένων από τις υποχρεώσεις της και θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημα διαδικασίες αφερεγγυότητας (πτώχευσης) σε ελβετικό δικαστήριο, το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Το TASS απευθύνθηκε τόσο στην εταιρεία όσο και στην Gazprom, τον μοναδικό μέτοχο της.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε νωρίτερα ότι η γερμανική κυβέρνηση διέκοψε τη διαδικασία πιστοποίησης του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις δύο αποσχιθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς. Την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG και των εκπροσώπων της ηγεσίας της, που ανταποκρίνονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ