Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο διάλογος Ζελένσκι-Μπένετ που προκάλεσε αίσθηση

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις και εκατοντάδες χιλιάδες να ξεριζώνονται από τα σπίτια τους παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Jerusalem Post, που επικαλείται αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, πρότεινε στον  Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δεχθεί τις προτάσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν  ώστε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, κάτι που ωστόσο απαιτεί πολλές θυσίες από την πλευρά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Μπένετ. Η πηγή υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Μπένετ. “Αν ήμουν εγώ, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα αποδεχόμουν την προσφορά” φέρεται να είπε ο Μπένετ.

Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν σύντομη: “Σ’ ακούω” είπε.  Σύμφωνα με την αναφορά, ο Ουκρανός πρόεδρος και οι άνθρωποί του δεν ικανοποιήθηκαν από τη συμβουλή του Ναφτάλι Μπένετ.

“Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Ξέρουμε ότι η πρόταση του Πούτιν είναι μόνο η αρχή” είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και ειδικά μετά την επίσκεψη του Μπένετ στη Μόσχα, το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζονται ότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Ισραήλ τους αναγκάζουν να διατηρήσουν μια ακόμη πιο προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση. Αυτό το μήνυμα διαβιβάστηκε επίσης αθόρυβα στο γραφείο του Ζελένσκι. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κάλεσε την Ουκρανία να μην ζητάει περισσότερη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια επειδή ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να βλάψει την προσπάθεια διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ωστόσο, το γραφείο του Ζελένσκι δεν βλέπει αποτελέσματα από τη διαμεσολάβηση. Είπε ότι ο Μπένετ δεν μεσολαβεί τόσο πολύ όσο λειτουργεί ως “γραμματοκιβώτιο” και απλώς διαβιβάζει μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μεσολαβητής πρέπει να προσπαθήσει να συνδυάσει έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και να κάνει τις δικές του προσφορές.

“Δεν χρειαζόμαστε γραμματοκιβώτιο”, είπε ο αξιωματούχος. “Έχουμε αρκετά”.

Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εμπλοκή του Μπένετ στις διπλωματικές προσπάθειες δεν προέρχεται από την επιθυμία του να λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή, αλλά από φόβο ότι θα βλάψει τους δεσμούς του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Η διάψευση από Ισραήλ και Ουκρανία

Κορυφαίος Ουκρανός σύμβουλος και Ισραηλινός αξιωματούχος αντέκρουσαν το Σάββατο την αναφορά στα ΜΜΕ που υποδηλώνει ότι το Ισραήλ προσπάθησε να ωθήσει την Ουκρανία να υποχωρήσει στις ρωσικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες για να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αναφορά που μεταδόθηκε από την Jerusalem Post του Ισραήλ και τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios σημείωνε, επικαλούμενη άγνωστο Ουκρανό αξιωματούχο. ότι ο Μπένετ είχε προτείνει στην Ουκρανία να υποχωρήσει στα αιτήματα της Ρωσίας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ