Πόλεμος στην Ουκρανία: Κοντά σε συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι – Τι αποκαλύπτει Ουκρανός διαπραγματευτής

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πολύ πιθανόν να συναντηθούν στην Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Σύμφωνα με το Interfax Ukraine, ο Ντέιβιντ Αραχάμια τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας να συναντηθούν στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια τηλεμαραθώνιου στην ουκρανική τηλεόραση το Σάββατο, ο Αραχάμια τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “κάλεσε τόσο εμάς όσο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν χθες και φάνηκε να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι ήταν έτοιμοι να κανονίσουν μία συνάντηση στο εγγύς μέλλον”.

“Ούτε η ημερομηνία, ούτε ο τόπος είναι γνωστοί, αλλά πιστεύουμε ότι το μέρος θα είναι η Κωνσταντινούπολη ή η Άγκυρα -με υψηλό βαθμό πιθανότητας”, συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως υπογράμμισε, η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Ντμίτρι Πεσκόφ

Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου “δεν είναι εύκολες” αλλά συνεχίζονται

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. Οι δύο πλευρές είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RIA ο Πεσκόφ έδωσε συνέντευξη την τηλεόραση της Λευκορωσίας, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.

Ο εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να “σώσει” τις αυτοανακηρυχθείσεις “δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι “εθνικιστικές ιδέες” και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.

 

Κίεβο- Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφέρειας του Κιέβου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι κοινότητες “Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα”, ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις “αποχωρούν ταχέως” από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.

Πηγή: Interfax/ Reuters/AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ