Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία περιορίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο

Μετά τις “ουσιαστικές” συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν πως η Μόσχα περιορίζει “δραστικά” τη στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Στις πρώτες ενδείξεις ότι η Μόσχα περιορίζει τα στρατεύματά της στο Κίεβο είναι οι εικόνες που ανεβαίνουν στα social media όπου ρωσικά άρματα μάχης αποχωρούν από την Ουκρανία και εισέρχονται στη Λευκορωσία όπου φορτώνονται σε σιδηροδρομικές πλατφόρμες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως η Βρετανία θέλει να δει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και θα κρίνει τα προκαταρκτικά βήματα προς μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία από τις πράξεις παρά από τα λόγια.

Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον ενθαρρύνθηκε από την υπόσχεση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις περιμετρικά του Κιέβου και στη βόρεια Ουκρανία ως ένα βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον απάντησε πως «θα κρίνουμε τον Πούτιν και το καθεστώς του από τις πράξεις τους, όχι από τα λόγια τους».

«Υπάρχει μια κάποια μείωση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς περιμετρικά του Κιέβου, σε μεγάλο βαθμό διότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν με επιτυχία τις ρωσικές επιθέσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης», είπε σε δημοσιογράφους.

«Όμως, οι μάχες συνεχίζονται. Καταγράφονται σφοδροί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές. Επομένως, δεν θέλουμε να δούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν πως η Ρωσία απέστυρε μέρος των στρατευμάτων της από το Κίεβο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ