Ποιος θα φορέσει το δαχτυλίδι του Πάπα

Ποιος θα φορέσει το δαχτυλίδι του Πάπα 

Καμία επίσημη υποψηφιότητα δεν τίθεται για την ανάδειξη του νέου Πάπα. Ωστόσο, κάποιοι από τους 115 Καρδιναλίους ξεχωρίζουν. Στην ανθρωπογεωγραφία του κολεγίου των Καρδιναλίων που κάποτε κυριαρχούσαν οι Ιταλοί σήμερα περιλαμβάνονται 60 εκλέκτορες από την Ευρώπη. 

Πλέον όμως το κέντρο βάρους του Ρωμαιοκαθολικού κόσμου έχει μετατοπιστεί στη Λατινική Αμερική και από τη στιγμή που ο Ιωάννης Παύλος Β΄ ήταν Πολωνός και ο Βενέδικτος ΙΣτ΄ Γερμανός πολλοί λένε ότι ήρθε η ώρα της Λατινικής Αμερικής να αναδείξει Ποντίφικα. Άλλοι πως έφτασε η στιγμή για τον πρώτο έγχρωμο Πάπα…

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν υπάρχει ως τώρα κάποιο ξεκάθαρο φαβορί, αλλά κάποιοι υποψήφιοι μοιάζουν να είναι οι επικρατέστεροι. 

Άντζελο Σκόλα, Ιταλία

Είναι ο πλέον δημοφιλής Ιταλός εν δυνάμει υποψήφιος. 71 ετών, Καρδινάλιος από το 2003 και Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου από το 2011. Ο Σκόλα θεωρείται συντηρητικός, άτομο του στενού περιβάλλοντος του Ιωάννη Παύλου Β΄και θεολογικά εγγύτατα στις απόψεις του Βενέδικτου ΙΣτ΄. 

Κρίστοφ Σένμπορν, Αυστρία

Ο Αρχιεπίσκοπος της Βιέννης είναι ο ισχυρότερος Ευρωπαίος μη Ιταλός εν δυνάμει υποψήφιος. Γεννημένος το 1945 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Βιέννης το 1995 και Καρδινάλιος το 1998. Αν και βαθιά συντηρητικός και θεολογικά κοντά στον Βενέδικτο ΙΣτ΄ θεωρείται ότι διαθέτει ευήκοα ώτα σε μεταρρυθμίσεις. 

Οντίγιο Σερέρ, Βραζιλία

Ο Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο είναι ο σημαντικότερος υποψήφιος με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική. Επικεφαλής της μεγαλύτερης Επισκοπής της Βραζιλίας με ποίμνιο περίπου 11 εκατ. πιστών έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και εντός του Βατικανού, όντας απόφοιτος του Γρηγοριανού πανεπιστημίου. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αρεστός σε μεγάλο μέρος των υψηλόβαθμων κληρικών στην Αγία Έδρα. Γεννημένος το 1949 από γονείς γερμανικής καταγωγής θεωρείται ότι μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τόσο τους Ευρωπαίους, όσο και τους Λατινοαμερικανούς εκλέκτορες.

Λεονάρντο Σάντρι, Αργεντινή

 

Ο 69 ετών Καρδινάλιος διαθέτει βαριές περγαμηνές υπηρετώντας επί σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης στο Βατικανό. Οι δεσμοί του με τη Λατινική Αμερική, αλλά και η αντίληψή του για τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία του Βατικανού τον καθιστούν –θεωρητικά- ισχυρό υποψήφιο. 

Πίτερ Τάρκσον, Γκάνα

Το όνομα του 64χρονου Επισκόπου από την Αφρική ήταν από τα πρώτα που ακούστηκαν την επομένη της ανακοίνωσης παραίτησης του Βενέδικτου ΙΣτ΄. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του ανακινήθηκε τόσο νωρίς προκειμένου να «καεί». 

Το ενδεχόμενο εκλογής του έχει συντηρηθεί κυρίως από κοσμικούς κύκλους ως του ιδανικού πρώτου έγχρωμου Ποντίφικα. Το 2011 έγινε ευρέως γνωστός για το πύρινο άρθρο του με το οποίο καταφερόταν κατά του καπιταλισμού ζητώντας ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης. Επικεφαλής της Επιτροπής του Βατικανού για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη εντυπωσιάζει για την καθαρή του θεολογική άποψη. 

Ποιος θα υπερισχύσει;

Ουδείς εκ των υποψηφίων φαίνεται ικανός να συγκεντρώσει εξαρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων για να εκλεγεί. Δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, να προσπαθήσουν να επιβληθούν αουτσάιντερ.

Σχολιαστές επισημαίνουν μολαταύτα ότι υπάρχουν ελπίδες η διαδικασία εκλογής του ποντίφικα να αποδειχθεί σχετικά σύντομη: την Τετάρτη ή την Πέμπτη, λένε, από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα ίσως βγει ο λευκός καπνός που δείχνει ότι η διαδικασία εκλογής ευοδώθηκε.

Από την στιγμή που οι μισοί καρδινάλιοι έχουν επιλεγεί από τον «επίτιμο ποντίφικα» Γιόζεφ Ράτσινγκερ και οι άλλοι μισοί είχαν εκλέξει τον ίδιο τον Βενέδικτο, μπορεί κανείς να εικάσει ότι ο νέος Πάπας δύσκολα θα προχωρήσει σε μεγάλες ανατροπές. Μπορεί παρά ταύτα να προσπαθήσει να δώσει ένα στίγμα «ανανέωσης».

Ο επόμενος επικεφαλής του Βατικανού θα κληθεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η οικονομική διαφάνεια της τράπεζας του Βατικανού (IOR), η καταπολέμηση της μάστιγας των παιδεραστών κληρικών, η αγαμία των καθολικών ιερέων —που αμφισβητείται όλο και συχνότερα— τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η δυνατότητα να μπορέσουν οι γυναίκες να χειροτονούνται στο μέλλον ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 

Πηγή: real.gr 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ