Πιέσεις στην Τουρκία με φόντο το Ισλαμικό Κράτος

Πιέσεις στην Τουρκία με φόντο το Ισλαμικό Κράτος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πιέσεις στην Τουρκία επιδιώκοντας να εμπλακεί περισσότερο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που απειλούν τα σύνορά της.

“Είναι απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να περιοριστεί η στρατιωτική ισχύς του ΙΚ και ο στρατηγός Άλεν και ο πρεσβευτής ΜακΓκάρκ θα το δηλώσουν με σαφήνεια στις συναντήσεις που θα έχουν με Τούρκους αξιωματούχους”, είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Ο απόστρατος στρατηγός Τζον Άλεν είναι ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ενώ ο διπλωμάτης Μπρετ ΜακΓκάρκ είναι ο αναπληρωτής του. Και οι δύο βρίσκονται στην Άγκυρα όπου πρόκειται να συναντηθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συνομιλίες με την Τουρκία προκειμένου να την πείσει να βοηθήσει ώστε να μην καταλάβουν οι τζιχαντιστές τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κομπάνι στη Συρία ξεκίνησε και το Ιράν, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Η κατάληψη του Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος θα σήμαινε ότι οι τζιχαντιστές θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

“Στις πρώτες μας επαφές με την Τουρκία διαπιστώσαμε ότι η χώρα αυτήν δεν επιθυμεί μια επιδείνωση της κρίσης στην περιοχή και ελπίζουμε ότι θα διαδραματίσει θετικό ρόλο”, είπε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Η Τουρκία “μπορεί να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο βοηθώντας τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Τεχεράνη θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους Κούρδους του Κομπάνι “στο πλαίσιο της υποστήριξής της προς τη συριακή κυβέρνηση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ