Πέθανε ο στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιάπ

Πέθανε ο στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιάπ

Ο Βιετναμέζος στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιάπ, κορυφαία φυσιογνωμία στον αγώνα της χώρας του για ανεξαρτησία και της νίκης της στον Πόλεμο του Βιετνάμ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 102 ετών, δήλωσαν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κι ένας συγγενής του.

Ο στρατηγός πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο 108 του Ανόι, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματούχος του στρατού από τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

«Πέθανε από γηρατειά, όχι εξαιτίας οποιασδήποτε ασθένειας», σημείωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Το σώμα του είχε γεμίσει πληγές από την κατάκλιση για πολύ μακρά περίοδο», πρόσθεσε.

«Η είδηση για τον θάνατό του θα δημοσιοποιηθεί μόνον αφού δοθεί η έγκριση από την Γενική Γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε ένας από τους στενούς συγγενείς του.

Ο στρατηγός νοσηλευόταν για αρκετά χρόνια λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, ήρωα του λαού. Θα είσαι πάντα ο σπουδαιότερος στρατηγός μας», έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου στο Facebook, σε μια από τις πολλές αναφορές στον θάνατό του που κατακλύζουν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πριν ακόμη από την επίσημη αναγγελία του θανάτου του.

Ο Γκιάπ ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του σύγχρονου Βιετνάμ, μετά τον ιδρυτή του, τον Χο Τσι Μινχ.

Επίσης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς στην Ιστορία. Το 1954 επέβαλε στη «λεκάνη» του Ντιέν Μπιέν Φου (βορειοδυτικό Βιετνάμ) μια ηχηρή ήττα στα γαλλικά αποικιοκρατικά στρατεύματα, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάδυση ενός ανεξάρτητου Βιετνάμ και για το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας στην Ινδοκίνα.

Μετά τη νίκη στο Ντιέν Μπιέν Φου, ο Γκιάπ συνέχισε να διοικεί τα στρατεύματά του στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους του Νότιου Βιετνάμ, μέχρι την κατάληψη της Σαϊγκόν, στις 30 Απριλίου 1975.

Όμως, παρά τις στρατιωτικές του νίκες, η πολιτική του σταδιοδρομία διακόπηκε από τον δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, τον Λε Ντουάν, και το 1982 αποκλείστηκε από το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μολονότι διατήρησε το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ήταν επιφορτισμένος με θέματα Επιστημών, Τεχνολογιών και Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Τέλος το 1991 εκδιώχθηκε και από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ