Ουκρανία: Παρατημένα από τους ιδιοκτήτες τους κατοικίδια αναζητούν νέα σπίτια στη Ρωσία

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των κατοίκων της και τη μεταφορά τους στη νοτιοανατολική Ρωσία εξαιτίας των αυξανόμενων βομβαρδισμών, μέρες πριν η Μόσχα ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας τράπηκαν σε φυγή με την ελπίδα να βρουν νέα σπίτια στη Ρωσία ενώ σπεύδοντας να φύγουν, εγκατέλειψαν τις γάτες και τους σκύλους τους, με τα κατοικίδια να αφήνονται στην τύχη τους. Έτσι, η Γιούλια διασχίζει την ισοπεδωμένη από τον πόλεμο περιοχή για να περισυλλέξει τα εγκαταλελειμμένα κατοικίδια με το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου της ανοιχτό, γεμάτο με κλουβιά μεταφοράς κατοικίδιων.

Η Γιούλια από το Ντονέτσκ, έχει ήδη κάνει εννέα οδικές διαδρομές διασχίζοντας τα ρωσικά σύνορα, μεταφέροντας έως και 18 κατοικίδια σε κάθε της ταξίδι. Εκεί, στα σύνορα, παραδίδει εγκαταλελειμμένες γάτες και σκύλους σε Ρώσους εθελοντές που στη συνέχεια οδηγούν τα κατοικίδια στη Μόσχα περίπου 900 χιλιόμετρα βόρεια.

Εθελοντές με επικεφαλής την Ιρένα Μαρσένκο, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος κατοικίδιων ζώων στη Μόσχα, συγκεντρώνονται και από τις δύο πλευρές των συνόρων για να μεταφέρουν εγκαταλειμμένες γάτες και σκύλους της περιοχής του Ντονέτσκ σε νέα σπίτια στη Ρωσία.

Η Γιούλια είπε ότι ένιωσε υποχρεωμένη να βοηθήσει, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να οδηγεί για ώρες μέσα από σημεία ελέγχου με γάτες και κουτάβια που τσίριζαν ταξιδεύοντας μέσα στο σκούρο πράσινο Lada της.

«Οι εθελοντές φροντίζουν τόσα πολλά κατοικίδια αυτή τη στιγμή», είπε η Γιούλια καθώς χάιδευε μια γάτα. «Στο Ντονέτσκ δεν ξέρουμε πού μπορούμε να τους βρούμε σπίτια, επειδή πολλοί άνθρωποι φεύγουν».

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αν και ο υπόλοιπος κόσμος τα θεωρεί μέρος της Ουκρανίας. Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε αυτές τις δύο περιοχές πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014.

Η Μαρσένκο, που ενορχήστρωσε την επιχείρηση διάσωσης, επικοινώνησε αρχικά με τους κατοίκους του Ντονέτσκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτείνοντάς τους να στεγάσουν προσωρινά τις γάτες και τους σκύλους τους ή να τους βρουν νέα σπίτια στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Όταν ξύπνησα στις 24 Φεβρουαρίου, κατάλαβα ότι πολλά ζώα θα κατέληγαν στον δρόμο, ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν μαζί τους», είπε η 36χρονη Μοσχοβίτισσα.

«Θέλαμε πρώτα από όλα να σώσουμε τα ζώα που εγκαταλείφθηκαν, αυτά που δεν έζησαν ποτέ μόνα τους στους δρόμους και δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν».

Πηγή φωτό: Reuters

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.