Πάπας Φραγκίσκος: Οι ιδεολογίες απειλούν την ύπαρξη της Ευρώπης

O Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη, προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και δώσει ξανά ζωή στα ιδεώδη των ιδρυτών της, υποστηρίζοντας ότι οι ιδεολογίες και οι πολιτικοί που διαδίδουν τον φόβο απειλούν την ίδια της την ύπαρξη ως μπλοκ.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από το τριήμερο ταξίδι του στη Ρουμανία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις Ευρωεκλογές, τον Ιταλό ακροδεξιό ηγέτη Ματέο Σαλβίνι και άλλα ευρωπαϊκά θέματα, ο Φραγκίσκος προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται για την ευρωπαϊκή ενότητα και όσους δεν πιστεύουν να ελπίζουν για εκείνη «από τα βάθη των καρδιών σας».

«Εάν η Ευρώπη δεν κοιτάζει προσεκτικά τις μελλοντικές προκλήσεις, η Ευρώπη θα στερεύσει. Η Ευρώπη παύει να είναι η “Μητέρα Ευρώπη” και αναδεικνύεται σε “Γιαγιά Ευρώπη”. Έχει μεγαλώσει. Έχει χάσει τον στόχο του να εργαζόμαστε όλοι μαζί» επισήμανε.

«Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί με ξέπνοη φωνή “Είναι άραγε το τέλος της 70ετούς περιπέτειας;”» διερωτήθηκε ο ποντίφικας.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απέφυγε να ασκήσει απευθείας κριτική στον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, με τον οποίο συχνά διαφωνεί για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι ο λόγος που δεν έχουν συναντηθεί ως σήμερα είναι ότι ο Σαλβίνι δεν ζήτησε κάποια ακρόαση.

Ο Φραγκίσκος σημείωσε, επίσης, ότι τα σχόλιά του θα πρέπει να λαμβάνονται γενικά υπόψη για την Ευρώπη και δεν έχουν να κάνουν συγκεκριμένα με την Ιταλία, ενώ τόνισε ότι του είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσει την ιταλική πολιτική.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς. Δεν θα πρέπει να διεξάγουν (πολιτικές) εκστρατείες υπό ανειλικρινή πανό, με συκοφαντίες, δυσφημίσεις, σκάνδαλα» είπε ο ίδιος, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες ή να δίνει παραδείγματα.

«Πολλές φορές σπέρνουν το μίσος και τον φόβο. Ένας πολιτικός δεν θα πρέπει ποτέ να σπέρνει το μίσος και τον φόβο, μονάχα την ελπίδα…» επισήμανε ο Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με τον Πάπα, η Ευρώπη έπρεπε ξανά να «χρησιμοποιήσει τον μυστικισμό» των ιδρυτών της και να ξεπεράσει τους διχασμούς και τα σύνορα.

«Σας παρακαλώ ας μην επιτρέψουμε η Ευρώπη να κυριευθεί από την απαισιοδοξία ή από ιδεολογίες, διότι η Ευρώπη δεν δέχεται επίθεση από κανόνια ή βόμβες αυτή τη στιγμή, αλλά από ιδεολογίες, ιδεολογίες που δεν είναι Ευρωπαϊκές, που έρχονται είτε από το εξωτερικό είτε… από μικρές ομάδες στην Ευρώπη».

Ο Φραγκίσκος προέτρεψε τους Ευρωπαίους να θυμηθούν πώς η Γηραιά Ήπειρος είχε διχαστεί τα χρόνια που προηγήθηκαν των δύο Παγκοσμίων Πολέμων τον 20ο αιώνα.

«Σας παρακαλώ, ας μην επιστρέψουμε σε αυτό. Ας διδαχθούμε από την ιστορία. Ας μην ξαναπέσουμε στην ίδια τρύπα».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ