Πανευρωπαϊκό σοκ από την επέλαση των Λεπέν

Το σοκ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου διαδέχθηκε ένα άλλο σοκ την περασμένη Κυριακή, για το ρεκόρ της γαλλικής ακροδεξιάς που αναδείχθηκε στην ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Χωρίς αμφιβολία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία τερμάτισε πρώτο σε 6 από τις 13 περιφέρειες αλλά και σε εθνικό επίπεδο, κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα αισθήματα οργής, φόβου και ανασφάλειας που επικρατούν στη χώρα μετά την επίθεση στο «Charlie Hebdo» τον Ιανουάριο και, ακόμα περισσότερο, μετά τις επιθέσεις του περασμένου μήνα, όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι εν μέσω προσφυγικής κρίσης.

Όταν, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχαν φτάσει στη Γαλλία μαζί με το κύμα μεταναστών μέσω της Ελλάδας, το FN κλιμάκωσε την αντιμεταναστευτική ρητορική του.

Η δημοτικότητα

Και παρότι η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε σημαντικά λόγω των επιτυχημένων χειρισμών του στο θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του στις κάλπες της Κυριακής, όπου η αποχή ανήλθε σε 50,9%.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του Εθνικού Μετώπου δεν ήταν ωστόσο ο μόνος λόγος που σάρωσε στις εκλογές και που η αρχηγός του διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία της χώρας το 2017.

Η αποτυχημένη διακυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ είναι ένας βασικός παράγοντας που διαμόρφωσε το υπάρχον πολιτικό τοπίο στη Γαλλία, που για πρώτη φορά αποτελείται από τρία κόμματα εξουσίας.

Το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα κατάφερε να ριζώσει σταδιακά στη γαλλική κοινωνία και, ιδιαίτερα, στο άλλοτε προπύργιο των Σοσιαλιστών, τον Βορρά, που υπέστη το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα λόγω της αποβιομηχάνισης που με τη σειρά της έφερε υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας.

Την ώρα που η ανεργία εξακολουθεί να καλπάζει, με 3,6 εκατομμύρια ανέργους και με σταθερά διψήφια ποσοστά, οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τους Ρεπουμπλικάνους του Νικολά Σαρκοζί και τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν είναι σταθερή την τελευταία διετία: τη θεαματική αύξηση της δύναμής της στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2014 ακολούθησε το πρωτοφανές 25,2% που απέσπασε τον περασμένο Μάρτιο σε νομαρχιακές εκλογές για να σπάσει ξανά το ρεκόρ τώρα με 27,7% στις προχθεσινές κάλπες (ακολούθησαν η Κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές με 26,6% και 23,1%, αντίστοιχα).

Στις περιφέρειες δε όπου ήταν υποψήφιες οι δύο Λεπέν, η πρόεδρος Μαρίν στο Νορ-Πα-Ντε-Καλέ- Πικαρντί, και η 26χρονη ανιψιά της, Μαριόν, στην Προβηγκία – Αλπεις – Κυανή Ακτή, το Εθνικό Μέτωπο (FN) ξεπέρασε άνετα το ποσοστό του 40%.

Αγώνας

Ρεπουμπλικάνοι και Σοσιαλιστές πασχίζουν τώρα να ανακόψουν την άνοδο της ακροδεξιάς εν όψει του δεύτερου γύρου αυτήν την Κυριακή και βεβαίως με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σε πολλές περιφέρειες της χώρας την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να είναι καθοριστική η τακτική που θα ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο Λεπέν.

Ενώ το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ επέλεξε να αποσύρει τους υποψηφίους του που ήρθαν τρίτοι στις δύο προαναφερθείσες περιφέρειες, όπου σάρωσε το Εθνικό Μέτωπο, έτσι ώστε να μπορέσει τελικά να ανακοπεί από τους κεντροδεξιούς υποψηφίους, ο Σαρκοζί τηρεί διαφορετική στάση.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες, δηλαδή συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, απόσυρση υποψηφίων και τακτικές συμμαχίες, γεγονός για το οποίο επικρίθηκε και εντός του κόμματός του.

«Όταν είσαι τρίτος, αποσύρεσαι. Σχηματίζεις ένα μέτωπο εναντίον της καταστροφικής δύναμης, επειδή τώρα είναι η ώρα για ανασύνταξη», είπε χθες ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Οι γαλλικές εφημερίδες για τη νίκη της Λεπέν – ΦΩΤΟ

Άνοδος εφιάλτης για την ακροδεξιά στη Γαλλία

Λεπέν: Αποστολή μας η εθνική ενότητα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ