Παναγιά των Παρισίων: 50% πιθανότητα να μη σωθεί προειδοποιεί ο ιερέας του ναού

Η Παναγιά των Παρισίων είναι πολύ εύθραυστη και μπορεί να μην σωθεί εξ ολοκλήρου, σύμφωνα με τον ιερέα του ναού, Patrick Chauvet.

“Υπάρχει 50% πιθανότητα οι σκαλωσιές, που δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα, να καταρρεύσουν” τονίζει.

Είναι η πρώτη φορά που στη Notre Dame, που καταστράφηκε έπειτα από την μεγάλη φωτιά τον Απρίλιο, δεν τελέστηκε η λειτουργία των Χριστουγέννων, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία 200 χρόνια.

“Δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο” δήλωσε ο Chauvet στο AP.

“Θα είναι εκτός κινδύνου όταν αφαιρεθούν όλες οι σκαλωσιές. Υπάρχει 50% πιθανότητα να σωθεί, αλλά και 50% πιθανότητα να καταρρεύσουν οι σκαλωσιές στους τρεις θόλους. Το κρίτιο είναι πάρα πολύ εύθραυστο, όπως καταλαβαίνετε” πρόσθεσε.

“Όταν αφαιρεθούν οι σκαλωσιές, τότε πρέπει να εξακριβώσουμε την κατάσταση του καθεδρικού ναού, πόσες πέτρες πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν” ανέφερε.

Θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να γίνει ξανά ασφαλής ο ναός, ώστε να επιτραπεί η είσοδος στον κόσμο, ενώ η πλήρης αποκατάσταση θα πάρει ακόμα περισσότερο χρόνο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν είχε δηλώσει ότι ο καθεδρικός ναός θα αποκατασταθεί μέχρι το 2024, χρονιά κατά την οποία το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: AP,RT

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ