Παλαιστίνιος αγρότης ανακάλυψε κατά λάθος περίτεχνο βυζαντινό ψηφιδωτό του 5 αιώνα μ.Χ.

Ένα περίτεχνο βυζαντινό ψηφιδωτό που χρονολογείται από τον 5ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε τυχαία στη Γάζα από έναν Παλαιστίνιο αγρότη .

Το μωσαϊκό δαπέδου περιλαμβάνει δεκάδες πάνελ που απεικονίζουν πολύχρωμα πτηνά, ζώα καθώς και άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής. Ο Παλαιστίνιος αγρότης, Salman al-Nabahin, ανακάλυψε το περίτεχνο ψηφιδωτό πριν από έξι μήνες, ενώ εργαζόταν στον ελαιώνα του στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, περίπου μισό μίλι από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Δούλευε με τον γιο του όταν διαπίστωσαν ότι κάποια από τα δένδρα δεν είχαν ριζώσει σωστά. Οι δυο τους άρχισαν να σκάβουν για να εντοπίσουν το πρόβλημα. Κάποια στιγμή το τσεκούρι του γιου του χτύπησε κάτι σκληρό. Ο Salman περιέγραψε το ψηφιδωτό ως έναν «θησαυρό που ανήκει σε κάθε Παλαιστίνιο».

ψηφιδωτό Γάζα

Η έκταση της γης κάτω από την οποία βρίσκεται το μωσαϊκό είναι περίπου 5.400 τετραγωνικά πόδια. «Η αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα από τα μυστικά και τις αξίες του πολιτισμού», δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με διεθνείς ειδικούς και επιστήμονες από τη Γαλλική Σχολή Βιβλικών και Αρχαιολογικών Ερευνών στην Ιερουσαλήμ. «Αυτά είναι τα πιο όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα που ανακαλύφθηκαν στη Γάζα, τόσο από την άποψη της ποιότητας της γραφικής παράστασης όσο και από την πολυπλοκότητα της γεωμετρίας», δήλωσε ο René Elter, της αρχαιολογικής σχολής.

«Ποτέ δεν ανακαλύφθηκαν στη λωρίδα της Γάζας μωσαϊκά δάπεδα αυτής της φινέτσας, αυτής της ακρίβειας στα γραφικά και του πλούτου των χρωμάτων» πρόσθεσε.

ψηφιδωτό Γάζα

ψηφιδωτό Γάζα

ψηφιδωτό Γάζα

ψηφιδωτό Γάζα

ψηφιδωτό Γάζα

ψηφιδωτό Γάζα

ψηφιδωτό Γάζα

πηγή φωτογραφιών: Reuters, AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ