Τουλάχιστον 12 πλοία φορτωμένα με σιτηρά έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουκρανίας, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την τετραμερή συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, χθες.
Η εξέλιξη σηματοδοτεί την επαναφορά της προοπτικής να σημειωθούν ελλείψεις σιτηρών στον κόσμο και μάλιστα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα, καθώς η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα. Ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας είπε ότι ένα από τα πλοία με 40.000 τόνους σιτηρών ήταν για την Αιθιοπία «η οποία αντιμετώπισε την πραγματική πιθανότητα ομαδικής πείνας».
The IKARIA ANGEL 🚢 loaded w/ 40 K tons of grain is among the vessels that have left 🇺🇦 ports. This is the 7th 🛳️ chartered under the @UN @WFP. These foodstuffs were intended for the residents of Ethiopia, who faced the real possibility of mass starvation. pic.twitter.com/hy8nKcF168
— Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) October 31, 2022
Νωρίτερα το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εκβιάζει τον κόσμο με την πείνα». Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία μετά από επίθεση με drone στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Η επίθεση εκδηλώθηκε στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο για την επίθεση του Σαββάτου, λέγοντας ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων ξηρού φορτίου». Το Κίεβο δεν έχει παραδεχτεί την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι η Μόσχα σχεδίαζε από καιρό να εγκαταλείψει την διεθνή συμφωνία και χρησιμοποίησε την επίθεση ως πρόσχημα για να το κάνει. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το ρωσικό ναυτικό επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, παγιδεύοντας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που προορίζονταν για εξαγωγή, μαζί με άλλα τρόφιμα όπως καλαμπόκι και ηλιέλαιο.
Είναι προφανές ότι η αποχώρηση της Ρωσίας δημιουργεί ακόμα ένα θέατρο πολέμου, εμπορικού αυτή τη φορά, καθώς οι τιμές των σιτηρών πήραν εκ νέου την ανηφόρα στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι τα εμπορικά πλοία δεν μπορούν να γίνουν ποτέ στρατιωτικός στόχος ή όμηροι, υπογραμμίζοντας ότι «η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί». Η δήλωσή του σε περίοδο πολέμου έχει μόνο θεωρητική σημασία, ενώ όλες οι πλευρές μπορεί να κάνουν δηλώσεις για λόγους προπαγάνδας ή εντυπώσεων.
Civilian cargo ships can never be a military target or held hostage. The food must flow. #BlackSeaGrainInitiative pic.twitter.com/sqnIVMmyny
— Amir M. Abdulla (@AmirMAbdulla) October 31, 2022
Η ανάρτηση στο Twitter του Αμίρ Αμπντουλά, του συντονιστή της πρωτοβουλίας σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, έγινε αφού Τουρκία και Ουκρανία κατέληξαν με τον ΟΗΕ σε ένα σχέδιο για τα πλοία που αναμένουν να χρησιμοποιήσουν τον διάδρομο που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας. Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε την αντίδραση της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ ο ΟΗΕ και η Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν τη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο.
Την Κυριακή δεν υπήρξε καμία κίνηση φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας. Ο ΟΗΕ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι συμφώνησε με την Ουκρανία και την Τουρκία να μετακινηθούν 16 πλοία σήμερα – δώδεκα αναμένεται να αναχωρήσουν από ουκρανικά λιμάνια και τέσσερα άλλα να κατευθυνθούν προς αυτά.
Ήδη δύο φορτηγά πλοία έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine traffic.
Η Γαλλία
Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του συστήματος που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω χερσαίων οδών που διασχίζουν την Πολωνία και την Ρουμανία, αντί της μεταφοράς τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Ρωσία αποσύρθηκε από την συμφωνία για την εξαγωγή δια θαλάσσης των ουκρανικών σιτηρών.
«Αν δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξετάζουμε να μπορούν να περάσουν μέσω χερσαίων οδών (…) ιδιαίτερα εξετάζοντας τις χερσαίες οδούς μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.