Ουκρανία: Περισσότερα από 100 φορτηγά με Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, καθώς στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που αποτελείται από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες φέρεται να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε επισημάνει ότι δεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς. «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της Ουκρανίας ότι θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τις άκουσε και δήλωσε ότι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων τακτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για την Ρωσία.

Κατά την άποψη του, η Ουκρανία έχει επαρκείς δυνατότητες στον πυρηνικό τομέα και τις προϋποθέσεις για να λύσει το πρόβλημα αυτό γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες που αρχίζουν από το μηδέν, αλλά δεν έχει σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «τεχνικό πρόβλημα», αλλά δεν είναι άλυτο πρόβλημα για την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μεριμνήσουμε για τους ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουκρανία έγιναν αποδέκτες προσωπικών «απειλών» και τα αυτοκίνητα ορισμένων πυρπολήθηκαν.

«Παρά τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα γεγονότα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ