Ουκρανία: Με «Γεράνια» καμικάζι χτυπούν οι Ρώσοι – Το Κρεμλίνο, το Ιράν, οι διαψεύσεις και τα πυρηνικά

Η Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα πως έπληξε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία με μια νέα σειρά βομβαρδισμών που προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, ωστόσο διέψευσε ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drones. Το Κίεβο πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και δεν αποκλείει επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Τα σημερινά πλήγματα προκάλεσαν νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην πρωτεύουσα, Κίεβο.  «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να πλήττουν από αέρος και θαλάσσης με όπλα υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς τη στρατιωτική διοίκηση και τα ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας, καθώς και αποθήκες με πυρομαχικά και ξένης κατασκευής όπλα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια αναφορά του, διαβεβαιώνοντας ότι «επλήγησαν όλοι οι στόχοι».
Από την ίδια πηγή ανακοινώθηκε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός ανακατέλαβε ένα χωριό στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο που οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή. «Στη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων, μονάδες του ρωσικού στρατού κατέλαβαν τον οικισμό Γκορομπίβκα», κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η διάψευση

Πάντως το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία. Η ουκρανική ηγεσία έχει κατηγορήσει την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drones τύπου Shahed-136, γνωστά και ως «καμικάζι», επειδή εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση. Μάλιστα χθες εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν drones με πτερύγια σε σχήμα δέλτα, παρόμοια με το ιρανικό μοντέλο, να χρησιμοποιούνται σε μια επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση τους. «Ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία χρησιμοποιείται», είπε ο Πεσκόφ, και παρέπεμψε για κάθε σχετική ερώτηση περεταίρω, στο υπουργείο Άμυνας. Αυτό με τη σειρά του αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα που του ετέθη σχετικώς. Επίσης το Ιράν, αρνείται ότι παρέχει drones στη Ρωσία και τα συντρίμμια από τουλάχιστον ένα drone έδειξαν πως έφερε τη ρωσική ονομασία “Geran-2” (Γεράνι-2).
Ωστόσο, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι χθες χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία ιρανικά drones. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι είπε ψέματα όταν υποστήριξε πως η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ιρανικά drones στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ηγέτες από όλη την Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει πως η χρήση ιρανικών drones θα αποτελούσε μια σοβαρή κλιμάκωση στη σύγκρουση και θα οδηγήσει σε επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Nord Stream

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι οι έρευνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς αερίου Nord Stream στον βυθό της Βαλτικής θάλασσας φαίνεται να οργανώθηκαν με την πρόθεση να επιρριφθεί αναληθώς η ευθύνη στη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η «στοιχειώδης λογική» δείχνει πως οι ζημιές στον αγωγό ήταν ένα πλήγμα στα συμφέροντα της Ρωσίας. Είπε ακόμα πως η έρευνα διεξάγεται “μυστικά” και χωρίς την ανάμιξη της Μόσχας.
Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας διεξάγουν έρευνα για τέσσερα ρήγματα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. «Το ουσιαστικό είναι, όπως φαίνεται δημόσια και σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακούμε από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, και από τη Δανία: ότι η έρευνα αυτή στήθηκε εγγενώς για να επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία», είπε.

Τα πυρηνικά

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως οι τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, την προσάρτηση των οποίων κήρυξε η Ρωσία τον περασμένο μήνα, υπόκεινται στην προστασία που παρέχει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Η δήλωση από το Κρεμλίνο έρχεται την ώρα που τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία αναμένεται να διεξαγάγουν στρατιωτικά γυμνάσια σύντομα προκειμένου να δοκιμάσουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους στη χρήση πυρηνικών όπλων.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν οι περιοχές είναι υπό την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Όλες αυτές οι περιοχές είναι αναπόσπαστα τμήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προστατεύονται όλες. Η ασφάλειά τους προβλέπεται στο ίδιο επίπεδο που προβλέπεται για το υπόλοιπο του εδάφους της Ρωσίας».
Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί γυμνάσια πυρηνικής ετοιμότητας αυτή την εβδομάδα και έχει πει πως περιμένει πως η Ρωσία θα διεξαγάγει τα δικά της πυρηνικά γυμνάσια προσεχώς, όμως ο Πεσκόφ είπε πως δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο. «Υπάρχει ένα εγκαθιδρυμένο σύστημα ειδοποιήσεων για ενημέρωση σχετικά με τη διεξαγωγή γυμνασίων και αυτό διενεργείται μέσω των διαύλων του υπουργείου Άμυνας», είπε.

Η επιστράτευση

Η μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία δεν έχει ολοκληρωθεί «προς το παρόν», παρότι πολλές περιοχές έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη προεδρικό διάταγμα» που να θέτει τέλος στην επιστράτευση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, για το κλείσιμο των στρατολογικών γραφείων στη ρωσική πρωτεύουσα, που ήταν ανοικτά σχεδόν για έναν μήνα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας είχε πει πως η ρωσική πρωτεύουσα στρατολόγησε το ποσοστό των ανδρών που της αναλογούσε για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως προβλέπει το τέλος της επιστράτευσης, σε αυτή τη φάση, να έρθει «σε δύο εβδομάδες» και είχε παραδεχτεί ότι η επιστράτευση είχε αστοχίες.
Σήμερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως πολλές περιοχές έχουν τελειώσει τη διαδικασία της στρατολόγησης, χωρίς ωστόσο να πει ποιες. Είπε όμως ότι πως οι ρωσικές αρχές δεν θα στρατολογήσουν περισσότερους από τον αριθμό των 300.000 εφέδρων που είχαν ανακοινώσει αρχικώς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ