Ουκρανία: Διαρροή αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο στη Σούμι έπειτα από βομβαρδισμό

Εξαιρετικά τοξική αμμωνία διαρρέει από το πρωί σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έπειτα από βομβαρδισμό του εργοστασίου στις 4 τα ξημερώματα εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού 1 δεξαμενή με αμμωνία υπέστη ζημιά», ανέφεραν οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας σε μια ενημέρωση στον λογαριασμό τους στο Telegram, προσθέτοντας ότι από τις 5 το πρωί υπήρξε μικρή διαρροή αμμωνίας.

Τα σωστικά συνεργεία επισκευάζουν τον κατεστραμμένο αγωγό και ένας υπάλληλος στο εργοστάσιο φέρεται να τραυματίστηκε.

Ο δήμαρχος της πόλης Dmytro Zhyvytskyiy είπε ότι η διαρροή επηρεάζει μια περιοχή σε ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων, σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στο επίσημο Telegram του σήμερα το πρωί.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του χθες πως «ουκρανοί εθνικιστές» είχαν «παγιδεύσει» εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Σουμιχιμπρόμ με εκρηκτικά με σκοπό «να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση» σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.

Η Σούμι, 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, πόλη περίπου 250.000 κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, δεν απειλείται άμεσα από την αμμωνία προς το παρόν λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων, κατά τον ίδιο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ