Οργή Ισραήλ για τις δηλώσεις Σάντσεθ – Ανακαλείται η Ισραηλινή πρέσβειρα για διαβουλεύσεις, επίπληξη στον Ισπανό πρέσβη

Την οργή του Τελ Αβίβ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είπε σήμερα πως αμφιβάλλει αν το Ισραήλ σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αναφερόμενος στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» την πρέσβειρά του στην Ισπανία, μετά τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας.

«Λόγω των σκανδαλωδών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να ανακαλέσω την Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία» Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρνον για «διαβουλεύσεις» στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε με ανάρτηση στο Χ ο Έλι Κοέν.

Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν να καλέσει τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη «μετά την επαίσχυντη δήλωση που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός την ίδια μέρα που τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν Ισραηλινούς στην πρωτεύουσά μας, Ιερουσαλήμ».

Οι δηλώσεις Σάντσεθ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα ότι, με δεδομένο τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, αμφιβάλλει αν το Ισραήλ σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ επανέλαβε πως η στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αποδεκτή.

Την περασμένη εβδομάδα, παρόμοια σχόλια από τον Σάντσεθ και τον Βέλγο ομόλογό του, Αλεξάντερ ντε Κρο, στο υπό αιγυπτιακό έλεγχο πέρασμα της Ράφα εξόργισαν το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου Ελί Κοέν δήλωσε πως τα σχόλια επαναλαμβάνουν «ψευδείς ισχυρισμούς» και «δίνουν ώθηση στην τρομοκρατία». Ο Κοέν ανακοίνωσε στη συνέχεια πως κάλεσε τους πρεσβευτές αυτών των δύο χωρών.

«Με τις εικόνες που βλέπουμε και τον αυξανόμενο αριθμό των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι (το Ισραήλ) συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE. «Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό», πρόσθεσε.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί πίεση για μια ειρηνευτική διάσκεψη, δήλωσε πως η σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισπανία είναι «σωστή» και «φιλικές χώρες πρέπει επίσης να λένε πράγματα η μία στην άλλη». Ο ίδιος επέμεινε πως ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συζητήσουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ