Ώρα μηδέν στην Ουκρανία: Μπήκαν στο Κίεβο οι Ρώσοι – Σκληρές μάχες στα προάστια

Οι ρωσικές δυνάμεις επελαύνουν και έχουν φτάσει στο Κίεβο. Όπως φαίνεται σε βίντεο στα social media, στο προάστιο Ομπολόν, το οποίο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα, ένα τανκ περνά με ταχύτητα από την πλατεία.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται τανκ να περνά με επίσης μεγάλη ταχύτητα πάνω από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ όπως μεταδόθηκε λίγο νωρίτερα, εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται εδώ και ώρες στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Οι Αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του Ομπολόν, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν “εχθροπραξίες”.

Ουκρανία

“Φτιάξτε βόμβες μολότοφ”- Το δραματικό μήνυμα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στους κατοίκους

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα.

“Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!”, έγραφε το μήνυμα.

 

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τηλεγράφημα του Associated Press, πυρά ακούστηκαν κοντά στη συνοικία του Κιέβου στην οποία βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια.

Σύμφωνα με το RIA, ο κυβερνήτης της νότιας ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ δήλωσε εξάλλου σήμερα πως επτά κτίρια κατοικιών στην περιφέρειά του υπέστησαν ζημιές από πυρά πυροβόλων προερχόμενα από την Ουκρανία.

Στο μεταξύ οι αρχηγοί των επιτελείων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν  πως η Ρωσία χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Γκομέλ στη Λευκορωσία για να μεταφέρει στρατεύματα και να επιτεθεί στο Κίεβο εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Για να εκφοβίσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας, ο εχθρός επιλέγει όλο και περισσότερο να καταστρέψει πολιτικές υποδομές και κατοικίες», ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από νωρίς στρατεύματα προχωρούν προς το Κίεβο από αρκετές κατευθύνσεις καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν μάχες γύρω από τη Μαριούπολη στο νότο και το Χάρκιβ (Χάρκοβο).

«Ο εχθρός, αφού απωθήθηκε από τους υπερασπιστές του Τσέρνιγιβ, επιδιώκει να παρακάμψει την πόλη για να επιτεθεί στην πρωτεύουσα. Γι’ αυτό παίρνει την κατεύθυνση Κοσολτέτς-Μπρόβαρι και Κονοτόπ-Νεζίν-Κίεβο. Το Κονοτόπ έπεσε», ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο.

Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε διαπραγματεύσεις

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Θα ήθελα να απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους” είπε σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλά μία εισβολή, αλλά η αρχή ενός πολέμου κατά της Ευρώπης” τόνισε  ο Ζελένσκι.

“Ενάντια στην ενότητα της Ευρώπης. Ενάντια στα απλά ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Ενάντια σε όλους τους κανόνες συνύπαρξης στην ήπειρο. Ενάντια στο γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη αρνούνται να διχάσουν, να χωρίσουν τα σύνορα με τη βία”, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία, την ΕΕ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτική νύχτα στα καταφύγια – Εικόνες βγαλμένες από ταινία

Στα καταφύγια βρήκε η νύχτα τους πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ζουν εφιαλτικές στιγμές από τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν ο Πούτιν έδωσε το σύνθημα για ρωσική εισβολή.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες – γυναίκες και παιδιά, πέρασαν το πρώτο βράδυ του πολέμου στα καταφύγια προκειμένου να προστατευτούν. Οι εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και αυτές που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαρτυρούν τον εφιάλτη που βιώνει ο λαός της Ουκρανίας.

Στα καταφύγια, ο τρόμος είναι ζωγραφισμένος στα πρόσωπα όλων. Έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους μία τσάντα με λίγα από τα υπάρχοντά τους. Άλλοι με τα παιδιά στην αγκαλιά και άλλοι με τα κατοικίδια, κάθονται στο πάτωμα σκεπασμένοι με τα μπουφάν τους.

Οι σκηνές μοιάζουν βγαλμένες από ταινία.

 

Νεογέννητα από μονάδα εντατικής θεραπείας σε αυτοσχέδιο καταφύγιο – ΒΙΝΤΕΟ – γροθιά στο στομάχι

Συγκλονίζουν οι εικόνες, όπου φαίνονται νεογέννητα μωράκια από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών ενός ουκρανικού νοσοκομείου να έχουν μεταφερθεί σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο για βόμβες. Οι νοσοκόμες προσπαθούν να τα προστατέψουν και να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή νοσηλεία υπό τις συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους NY Times, τα 12 νεογνά ήταν στην μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο της πόλης Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας. Μεταφέρθηκαν βιαστικά σε μια αποθήκη στο υπόγειο του νοσοκομείου, όταν ήχησαν οι σειρήνες και ακούστηκαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

Τα μωρά, που έμοιαζαν να κυμαίνονται από ωρών έως λίγων ημερών, ήταν τυλιγμένα σε κουβέρτες διαφορετικού χρώματος και ξαπλωμένα σε αυτοσχέδια κρεβάτια.

«Αυτή είναι η ΜΕΘ. Σε ένα καταφύγιο βομβών. Το φαντάζεσαι;’ είπε ο Δρ Ντένις Σούρκοφ, επικεφαλής της μονάδας νεογνών, στο Κλινικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ στους New York Times σε ένα μήνυμα κειμένου. «Αυτή είναι η πραγματικότητά μας».

«Ήμασταν νευρικοί, πολύ μπερδεμένοι», είπε ο 51χρονος γιατρός.

Πού βρίσκεται ο Ζελένσκι – Αναφορές ότι αλλάζει τοποθεσίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στο Κίεβο, δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Mykhailo Podoliak σε μια ενημέρωση στο Κίεβο πριν από λίγο. Ήδη από εχθές είχαν πολλαπλασιαστεί οι αναφορές ότι ο Ζελένσκι αλλάζει τοποθεσίες συχνά υπό τον φόβο δολοφονίας του από τις ρωσικές δυνάμεις. Άλλωστε στα διαγγέλματά του υπενθυμίζει ότι είναι ο νούμερο ένα στόχος της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το interfax, ο Ουκρανός σύμβουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “το βασικό σενάριο της ρωσικής ειδικής επιχείρησης είναι ξεκάθαρο. Ο μόνος στόχος είναι να πάνε στο Κίεβο και να καταστρέψουν την ηγεσία της Ουκρανίας και προσωπικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι παραμένει στο Κίεβο, πρέπει να δείξει τι σημαίνει η σταθερότητα και ενότητα του ουκρανικού λαού”.

Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση, ο Podoliak είπε ότι οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές, ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί.

“Κινητές επικοινωνίες, ενέργεια, νερό, όλα λειτουργούν κανονικά. Τα λιμάνια είναι όλα κλειστά, οι πτήσεις κλειστές. Τα καύσιμα είναι πρόβλημα, υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων. Υπάρχουν αρκετά αγαθά στα καταστήματα. Τα φαρμακεία λειτουργούν. Όλες οι κρίσιμες υποδομές” τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ