Εντυπωσιακές εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την απελευθέρωση 2.500 Εβραίων αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες στις τελευταίες ημέρες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Το «θαύμα του Φαρσλέμπεν», όπως είναι γνωστή η επιχείρηση διάσωσης τον Εβραίων, έγινε στις 13 Απριλίου 1945. Τότε ένα τρένο που μετέφερε τους Εβραίους αιχμαλώτους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν στο στρατόπεδο Τερέζιενσταντ υποχρεώθηκε να σταματήσει δίπλα στο χωριό Φαρσλέμπεν προκειμένου να αποφύγει διασταυρούμενα πυρά ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ναζιστικές δυνάμεις.
Σε περίπτωση που δεν μπορούσε να γίνει η μεταφορά οι αξιωματικοί των SS στο τρένο είχαν πάρει εντολή να εκτελέσουν όσους περισσότερους Εβραίους μπορούσαν. Ωστόσο ένα τζιπ και ένα τανκς του αμερικανικού στρατού έφτασαν στο σημείο και οι αξιωματικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Τότε οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν τις πόρτες των βαγονιών και οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος. Εκείνη την ημέρα 2.500 άνθρωποι σώθηκαν από τον θάνατο.
Το βίντεο δείχνει άνδρες, γυναίκες και παιδιά σχεδόν σκελετωμένους από την κακουχία να χαμογελούν μετά την απελευθέρωση τους. Αμερικανοί στρατιώτες φαίνονται να μοιράζουν φαγητό στους Εβραίους.
Η ανακάλυψη του βίντεο έγινε στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ από έναν δάσκαλο Ιστορίας σε λύκειο της Νέας Υόρκης, τον Μάθιου Ρόζελ. Ο καθηγητής, που μελετά το Ολοκαύτωμα εδώ και 30 χρόνια, είπε ότι το βίντεο είναι άλλο ένα στοιχείο που υπονομεύει την αφήγηση των αρνητών του Ολοκαυτώματος.
«Δεν θέλω να πω ότι είμαι ευχαριστημένος ή δικαιωμένος, διότι ακόμη και χωρίς αυτό το υλικό πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία. Αλλά το να το βλέπουμε πραγματικά είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της άρνησης του Ολοκαυτώματος, ελπίζουμε», είπε ο Μάθιου Ρόζελ.
Ο ιστορικός Γκάι Γουόλτερς είπε ότι το βίντεο δείχνει τις εκφράσεις των επιζώντων και λένε μία βαθυστόχαστη ιστορία για τον πόνο και την ανακούφιση.
Επιζώντες αναγνώρισαν τα πρόσωπά τους
Ο 90χρονος, Τζακόμπ Μπαρζιλάι, που επέζησε, είδε στο βίντεο τον εαυτό του σε ηλικία 12 ετών μαζί με την μητέρα και την αδερφή του. «Φτάσαμε στο Μπέργκεν – Μπέλσεν 5 άτομα και μόνο 3 από εμάς επέστρεψαν. Έχασα τον πατέρα και τον παππού μου εκεί. Στο βίντεο είδα την μητέρα μου, την αδερφή μου και τον εαυτό μου. Ήμουν πολύ συναισθηματικά φορτισμένο όταν έβλεπε το υλικό. Έχασα τα λόγια μου», είπε σε ισραηλινά ΜΜΕ ο 90χρονος.
Η Ντούλα Κόγκαν που ήταν επίσης στο τρένο αναγνώρισε στο βίντεο τον πατέρα της. «Πραγματικά αντιμετωπίζαμε τον θάνατο. Και ξαφνικά βλέπεις πώς εσύ σώθηκες από τον θάνατο. Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι αυτή η στιγμή έχει καταγραφεί», ανέφερε η Ντούλα Κόγκαν.