Ολλανδός αξιωματούχος: Με Brexit θα υπάρχει κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Σε περίπτωση Brexit, η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει το πώς μοιράζεται ζωτικής σημασίας πληροφορίες όσον αφορά τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Ολλανδίας (NCTV) Ντικ Σάουφ.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να υπάρξουν συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Σάουφ απάντησε «προφανώς», αφού «αν δεν παίρνεις πληροφορίες από μια χώρα (…) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις άλλες χώρες».

Η συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών με τη Βρετανία, από όπου αναχωρεί ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, είναι «εξαίρετη», υπογράμμισε ο ίδιος, αλλά σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα πρέπει να καταλήξουμε σε νέες διευθετήσεις».

«Αυτό θα είναι πιο δύσκολο, αλλά θα βρούμε έναν τρόπο», πρόσθεσε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές.

Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ μοιράζονται, ήδη, πληροφορίες ειδικά μέσω της Europol. Αλλά εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εγκαταλείψει επίσης την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, εξήγησε ο Ντικ Σάουφ.

«Μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα», επέμεινε ο Ολλανδός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι κάθε χώρα είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το κλειδί στο έργο της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών».

«Μετά τις επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών έχουμε ακόμη πιο πολλές ανησυχίες για την παρουσία μελών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, που αποπειρώνται να σχηματίσουν ένα νέο δίκτυο και προσπαθούν να επιτεθούν», συμπλήρωσε.

«Η απειλή που θέτουν οι τζιχαντιστές είναι υψηλή, παραμένει υψηλή και πιθανόν θα συνεχίσει να είναι υψηλή βραχυπρόθεσμα», υπογράμμισε ο Σάουφ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τουλάχιστον 250 πρόσωπα έχουν εγκαταλείψει την Ολλανδία για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους τόσο στη Συρία όσο στο Ιράκ. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να για εμποδιστεί η ριζοσπαστικοποίηση των πολιτών «τέσσερα, πέντε, έξι πρόσωπα συνεχίζουν ακόμη να αναχωρούν κάθε μήνα», ανέφερε ο Ντικ Σάουφ. Όμως ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα από την ολλανδική κυβέρνηση, σημείωσε.

Τα μέλη της Βουλής της Ολλανδίας ενέκριναν τον περασμένο μήνα μια πρόταση νόμου που προβλέπει την αφαίρεση της ολλανδικής υπηκοότητας από πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα και εγκαταλείπουν τη χώρα αυτή για να ενταχθούν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Εξάλλου περίπου 250 διαβατήρια προσώπων που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα με αυτόν τον σκοπό έχουν κατασχεθεί, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ “ψηφίζει” Βrexit αλλά… δεν ξέρει γιατί

Το 10% των αναποφάσιστων θα κρίνει το BREXIT – ΒΙΝΤΕΟ

Τι προβλέπει ο Όττο το χταπόδι για το… Brexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ