Όλες οι αντιδράσεις των ηγετών για την εκλογή του Τραμπ

Η επικράτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και τον προσκάλεσε να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. 

Πρόσκληση προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για να προσέλθει σε μια συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ, μόλις γίνει δυνατόν απηύθυναν από κοινού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Σε κοινή τους συγχαρητήρια επιστολή προς τον Τραμπ, Γιούνκερ και Τουσκ τον «προσκαλούν να επισκεφθεί την Ευρώπη για μια συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ», διότι είναι «πιο σημαντική από ποτέ η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων».

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», δήλωσε η κ. Μογκερίνι.

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ

Στο συγχαρητήριο μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ρώσος Πρόεδρος εκφράζει την πεποίθηση πως ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, ικανοποιεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την ελπίδα για γεφύρωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων από τρέχουσα κρίση.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο Ρώσος ηγέτης σημειώνει στο μήνυμα του ότι ελπίζει να παραθέσει «φλέγοντα ζητήματα τα οποία βρίσκονται ψηλά στη διεθνή ατζέντα και να διερευνήσει για αποτελεσματικές απαντήσεις στις απαιτήσεις της διεθνούς ασφάλειας».

Ο Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, με βάση τις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και τις θέσεις του άλλου, ικανοποιεί τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».

Μία «στενή συνεργασία» προτείνει η Μέρκελ στον Τραμπ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ “μια στενή συνεργασία” βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον.

“Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ”, δήλωσε η καγκελάριος στο Βερολίνο.

Ολάντ: Η νέα αυτή κατάσταση απαιτεί μια ενωμένη Ευρώπη

Με καθυστέρηση συνεχάρη τον Τραμπ ο Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «ανοίγει μια περίοδο ανασφάλειας». «Θα πρέπει να αντιμετωπίσω την περίοδο αυτή με διαύγεια και σαφήνεια» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: « Οι ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γαλλία. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι οικονομικές σχέσεις και η προστασία του πλανήτη. Για όλα αυτά τα θέματα θα αρχίσω χωρίς καθυστέρηση συζητήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που θα αναλάβει από τις 20 Ιανουαρίου».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τις επαφές με «εγρήγορση και διαφάνεια, γιατί ορισμένες θέσεις που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση τις αξίες και τα συμφέροντα που έχει η Γαλλία με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αμερικανικές εκλογές απαιτεί περισσότερο από ποτέ μια δυνατή Γαλλία, ικανή να αναλάβει τις ευθύνες της παντού ανά τον κόσμο». «Η νέα αυτή κατάσταση απαιτεί μια ενωμένη Ευρώπη, ικανή να εκφράζεται και να ασκεί την πολιτική της παντού όπου θίγονται τα συμφέροντά της ή οι αξίες της, όπως η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική συνοχή, η μάχη κατά της φτώχειας. Η εκλογή αυτή, περισσότερο παρά ποτέ μας οδηγεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτές που αναλογούν στη Γαλλία με πλαίσιο την Ευρώπη. Η Γαλλία πρώτα απ’ όλα και η Ευρώπη μαζί της» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

 O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε νωρίτερα ότι τίθενται “πολλά ερωτήματα” καθώς ήδη διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπστις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

“Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει αυτός ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες”, δήλωσε ο Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία, “σύμμαχος των ΗΠΑ” θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της. Η Γαλλία θα πρέπει να διασαφηνίσει επίσης με τις ΗΠΑ το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία.

Ερωτηθείς για την προσωπικότητα του Τραμπ, ο Ερό απάντησε: “Σε κάνει να αναλογίζεσαι, σου προκαλεί ερωτήματα και σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις”.

Η Λεπέν πανηγυρίζει τη νίκη του Τραμπ 

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό». 

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, η οποία είχε τη θέση «οτιδήποτε εκτός της Χίλαρι Κλίντον» κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο αντιπρόεδρος του κόμματός της Λουί Αλιό έγραψε: «κ….δάχτυλο σε μία αλαζονική ελίτ».

«Ο κόσμος καταρρέει» δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ

«Μετά το Brexit, όλα είναι πιθανόν να συμβούν από εδώ και στο εξής. Ένας κόσμος καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Μια ζάλη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Γάλλος διπλωμάτης και πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αμερική, Ζεράρ Αρώ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Μέι: Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε ανακοίνωσή της.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Ο Φάρατζ ετοιμάζεται να εργαστεί για τον… Τραμπ 

Ο πρώην αρχηγός του αντιευρωπαϊκού UKIP στο Ηνωμένο Βασίλειο, Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε πως με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, είναι πρόθυμος να δεχθεί μια θέση εργασίας από τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να εργαστεί για τον Τραμπ ως ο Ευρωπαίος Πρέσβης του.

Σε tweet του, ο Βρετανός πολιτικός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι μεγαλύτερη από… το Brexit, και σημείωσε πως φαίνεται ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα έχουν σημειωθεί δύο πολιτικές επαναστάσεις.

Ρέντσι: Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε για τον Τραμπ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον,

Για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη», υπογραμμίζειο Πιτέλα, προσθέτοντας ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».

«Πρέπει να φέρουμε την επανάσταση στην ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσει η Ευρώπη τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις» σημειώνει.

Ερντογάν: Θετική για τη δημοκρατία η εκλογή Τραμπ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αν η Ουάσινγκτον εκδώσει τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο Πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας» πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την  πλευρά του συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ  και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Ούγγρος Πρωθυπουργός: Σπουδαία είδηση η νίκη Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. “Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή”, είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

O Όρμπαν είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι τα σχέδια του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική είναι “ζωτικής σημασίας” για την Ουγγαρία, ενώ αυτά της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον είναι “φονικά”.

Νετανιάχου: Ο Τραμπ είναι ένας πραγματικός φίλος

Την ικανοποίηση του για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ έναν πραγματικό φίλο της χώρας του σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά  στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ούτε στην επίμαχη δέσμευση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

“Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι πραγματικός φίλος του Κράτους του Ισραήλ και αδημονώ να εργαστώ μαζί του υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας”, δήλωσε ο Νετανιάχου, ο οποίος επικαλείται την “αναλλοίωτη” σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ που βασίζεται σε “αμοιβαία συμφέροντα”.

“Είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα συνεχίσει να κάνει ισχυρότερη τη συμμαχία αυτή μεταξύ των δύο χωρών μας και την προαγάγει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα”, δήλωσε ο Νετανιάχου, ο οποίος, όπως σημειώνεται στα ρεπορτάζ των Ισραηλινών, είχε επί οκτώ χρόνια τεταμένες σχέσεις με τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κερν: Πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την έκβαση των αμερικανικών εκλογών

Για τις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο ίδιος αναμένει έντονες αντιπαραθέσεις για την μεσαία τάξη, τόνισε, στο περιθώριο σημερινής συνεδρίασης της αυστριακής Βουλής, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Ο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος συνεχάρη ήδη τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις εκλογές, παρατήρησε πως “τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ψεύδονται”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποία σίγουρα λίγοι υπολόγιζαν και πως πολλοί άνθρωποι απέρριπταν μόνιμα το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε, θα πρέπει τώρα να αναμένεται σε ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί η αμερικανική πολιτική, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως πολλές εξαγγελίες του Τραμπ στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα δεν μπορούν να εφαρμοστούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε επιπλέον πως οι καλές σχέσεις της Αυστρίας με τις ΗΠΑ διατηρούνται επί χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Η διαφήμιση της αεροπορικής εταιρείας για τον Τραμπ που έγινε viral

Αυτό είναι το “χρυσό” σπίτι του νέου πλανητάρχη – ΦΩΤΟ

Η Κου Κλουξ Κλαν πανηγυρίζει τη νίκη Τραμπ

Οι Έλληνες που βρίσκονται κοντά στον νέο πλανητάρχη – ΦΩΤΟ

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ