ΟΗΕ: Το ελικόπτερο στο Νότιο Σουδάν κατερρίφθη

ΟΗΕ: Το ελικόπτερο στο Νότιο Σουδάν κατερρίφθη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι το ελικόπτερο του οργανισμού που συνετρίβη στο Νότιο Σουδάν κατερρίφθη, καταδικάζοντας αυτή «την επίθεση» που προκάλεσε τον θάνατο τριών μελών του πληρώματος και τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη ενός.

Με μια ομόφωνη απόφασή τους οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτούν από την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν να διενεργήσει «μια ολοκληρωμένη, διαφανή και άμεση έρευνα για την επίθεση αυτή».

Μέχρι τώρα δεν είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, ενώ στην απόφαση του ΣΑ δεν αποδίδεται η επίθεση σε κάποια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν.

Ο κυβερνητικός στρατός και οι δυνάμεις των ανταρτών που συγκρούονται από τα μέσα Δεκεμβρίου αντάλλαξαν κατηγορίες για την κατάρριψη του ελικοπτέρου του ΟΗΕ.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου ήταν Ρώσοι. Τρία από τα τέσσερα μέλη σκοτώθηκαν και ένα ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά όταν το Mi-8, που μετέφερε φορτίο, συνετρίβη την Τρίτη το απόγευμα 10 χιλιόμετρα νότια του Μπέντιου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι «οι υπεύθυνοι για την επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν και να πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες επιθέσεις».

Ζητεί επίσης από την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (Minuss) να «λάβει τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αεροπορικών της επιχειρήσεων».

Η απόφαση υιοθετήθηκε έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, στην οποία το Συμβούλιο εξέφρασε «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια».

Ο εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού συνταγματάρχης Φίλιπ Άγκερ κατηγόρησε τις δυνάμεις των εξεγερμένων που πρόσκεινται στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ ότι «κατέρριψαν» το ελικόπτερο, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για αυτό.

«Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του Ρικ Μάκαρ υπό την ηγεσία του Πίτερ Γκάντετ», επεσήμανε ο Άγκερ, προσθέτοντας ότι ο στρατός έχει στείλει ερευνητές στο σημείο της συντριβής.

Ο Γκάντετ είναι ένας πολέμαρχος η πολιτοφυλακή του οποίου μάχεται στο πλευρό των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Μάκαρ και ελέγχει ένα μέρος του κρατιδίου Γιούνιτι. Εναντίον του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για ωμότητες που έχουν διαπράξει οι άνδρες του εναντίον μελών διαφορετικής φυλής.

Ο Μπάμπιορ Γκάρανγκ, εκπρόσωπος των ανταρτών, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του «τις ψευδείς κατηγορίες» του στρατού, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις των ανταρτών στην περιοχή «άκουσαν μια δυνατή έκρηξη και έπειτα από έρευνες εντόπισαν ένα ελικόπτερο που είχε συντριβεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ