Οι τζιχαντιστές “τεμάχισαν” την Παλμύρα για να βγάλουν εκατομμύρια

Στη μαύρη αγορά έναντι μεγάλου αντιτίμου πωλούν οι τζιχαντιστές τις αρχαιότητες που κατέστρεψαν στην Παλμύρα.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει κύκλωμα που εμπορεύεται αρχαία μνημεία, από το Ιράκ και τη Συρία, τα οποία οι τρομοκράτες πωλούν σε συλλέκτες έργων τέχνης.

«O μέσος τελωνειακός υπάλληλος μπορεί να καταλάβει εάν κάπου κρύβεται κοκαΐνη, κάτι που φυσικά είναι παράνομο. Εάν όμως δουν ένα αρχαίο αγγείο 3000 ετών, δεν μπορούν να ξέρουν εάν πρόκειται για γνήσιο ή για τουριστικό ενθύμιο» τόνισε η Ντέμπορα Λερ, επικεφαλής της ένωσης αρχαιοτήτων.

Οι αρχές καλούν τους συλλέκτες να μην αγοράζουν αρχαιότητες από τους τρομοκράτες, καθώς έτσι τους ενισχύουν οικονομικά και ενθαρρύνουν τη βεβήλωση και άλλων αρχαίων μνημείων.

«Υπάρχουν κάποιοι συλλέκτες που λένε πως ο μόνος τρόπος για να σωθούν αυτά τα αρχαία, είναι να τα αγοράσουν. Αυτό είναι λανθασμένο και παρέχει στο ISIS κίνητρα για περισσότερες λεηλασίες, προκειμένου να έχει κέρδος» εξήγησε ο Ρίτσαρντ Κούριν, μέλος του Smithsonian Institution

Η Διεθνής Ένωση Μουσείων έχει δημιουργήσει μία βάση δεδομένων, στην οποία έχει καταγράψει συγκεκριμένες αρχαιότητες που μπορεί να βγουν στην αγορά από επιτήδειους.

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη αντεπίθεση των τζιχαντιστών στη Συρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ