Οι πρώτες σκέψεις του Κάμερον για τους μετανάστες

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα μπορούσε να αποσύρει υπό όρους την απαίτησή του το Λονδίνο να καθυστερεί τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της ένταξής της, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε δύο βρετανικές εφημερίδες.

Η απαίτηση του Λονδίνου οι μετανάστες να περιμένουν τέσσερα χρόνια πριν να δικαιούνται να λάβουν κοινωνικά επιδόματα είχε παρουσιαστεί ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα του new deal που ζητάει ο Κάμερον από τις Βρυξέλλες πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ.

Η απαίτηση αυτή, που είχε προβληθεί ως ένας τρόπος για να γίνει η Βρετανία λιγότερο ελκυστική για μετανάστες από φτωχότερες χώρες-μέλη της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στο βρετανικό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές, οι εφημερίδες Telegraph και Independent έγραψαν το Σάββατο πως ο Κάμερον θα πει στους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι προτίθεται να αποσύρει την απαίτηση αυτή, εάν του αντιπροτείνουν εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση της μετανάστευσης.

Μια εκπρόσωπος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο προς το παρόν και πρόσθεσε πως μελετά ακόμη τα δημοσιεύματα.

Η εγκατάλειψη αυτής της αξίωσης, που έχει καλυφθεί εκτενώς από τα βρετανικά ΜΜΕ, θα σηματοδοτούσε μια ντροπιαστική υπαναχώρηση για τον Κάμερον και πιθανόν θα τον έφερνε αντιμέτωπο με την μεγάλη ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του, η οποία δεν συνηθίζει να συγκρατείται.

Το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσε να αντιδράσει στα ακόμη ανεπιβεβαίωτα αποτελέσματα, κρίνοντας ότι η προσπάθεια του Κάμερον «αναιρέθηκε» εξαιτίας της αποτυχίας του να οικοδομήσει συμμαχίες και να επιδείξει καλή θέληση στην Ευρώπη.

Ο Κάμερον «επέλεξε» να μετατρέψει «τα επιδόματα στο κεντρικό ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσής του, αλλά δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα να υποβαθμιστεί ολόκληρο το μέλλον της συνεργασίας μας με την Ευρώπη, όλες οι θέσεις εργασίας, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η επιρροή που μας έφερε, απλά και μόνο σε αυτό το ζήτημα», σχολίασε ο Χίλαρι Μπεν, εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπεν κάλεσε τον Κάμερον να επιδιώξει μια «ευρύτερη» συμφωνία ώστε η χώρα να μείνει στην ΕΕ.

Τα δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων αναφέρουν πως ο Κάμερον θα πει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Δεκεμβρίου πως το θέμα αυτό θα «παραμείνει στο τραπέζι» ωσότου προταθεί κάποια καλύτερη εναλλακτική λύση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να λύνονται τα προβλήματα, όχι η συγκεκριμένη μορφή των διακανονισμών», ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ.

Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κάμερον ανακάλυψε πως η πρότασή του για τα κοινωνικά επιδόματα είναι το πιο προβληματικό ζήτημα για τους ηγέτες τους.

Μετά τη συνάντησή της με τον Κάμερον στη Βαρσοβία, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο δήλωσε ότι δεν συμφώνησαν πλήρως σε ορισμένα θέματα, υπογραμμίζοντας το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων.Η Πολωνία είναι μια από τις χώρες που έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στην ΕΕ αφότου έγινε μέλος της το 2004. Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία θα μείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν ως τα τέλη του 2017, αλλά η ψηφοφορία ενδέχεται να γίνει πολύ νωρίτερα. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας λέει ότι θέλει η χώρα του να παραμείνει σε μια ΕΕ όπου θα έχουν εφαρμοστεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις.Εάν οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάσσονταν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, της λεγόμενης Brexit, αυτό θα έπληττε βαθύτατα την 28μελή ένωση, αφού θα της στερούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της και το σημαντικότερο χρηματοοικονομικό της κέντρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Εργάζομαι για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φτάνει στη Γερμανία

Οι Anonymous “επιτέθηκαν” στον Ντόναλντ Τραμπ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ