Οι Γερμανοί “στηρίζουν” Σνόουντεν
Οι περισσότεροι Γερμανοί βλέπουν με συμπάθεια τον Αμερικανό πρώην πράκτορα Έντουαρτ Σνόουντεν. Οι αποκαλύψεις του, όμως, τους ξυπνούν άσχημες πολιτικές μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν.
Η γερμανική κυβέρνηση πριν από 30 χρόνια ήθελε να κάνει απογραφή του πληθυσμού. Κάθε ενήλικας καλούνταν να συμπληρώσει ένα χαρτί με την οικογενειακή και οικονομική του κατάσταση. Οι πολίτες τότε βγήκαν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση των αρχών να παρακολουθήσουν με αυτό τον τρόπο τη ζωή τους.
Η καταγραφή αυτή φαίνεται σήμερα ασήμαντη μπροστά στις αποκαλύψεις του Αμερικανού πρώην πράκτορα Έντουαρτ Σνόουντεν, σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν πολλές χώρες και οργανισμούς.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία, οι τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες θεωρούν πως η Άγκελα Μέρκελ δεν θα έπρεπε να υποκύπτει στις επιθυμίες των ΗΠΑ. Μαζικές διαδηλώσεις δεν υπάρχουν γιατί οι καιροί άλλαξαν όπως λέει ο Ούλριχ Σίτερμαν από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν συνηθίσει πλέον να επικοινωνούν μέσω email και facebook. Διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την αγανάκτησή τους για τις παρακολουθήσεις των Αμερικανών. Κάποιοι, ωστόσο, επιλέγουν πιο παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας, όπως είναι τα γράμματα σε εφημερίδες.
Κάποιοι θα έκρυβαν μάλιστα τον Σνόουντεν
Η Άννα φον Μινχάουζεν, υπεύθυνη να συγκεντρώνει αυτά τα γράμματα στην εφημερίδα ZEIT, λέει σχετικά με ένα ερώτημα που έθεσε η εφημερίδα σε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο της: «Κάποιες αντιδράσεις έχουν ως εξής. Ένα ανεπιφύλακτο ‘ναι’ μέσα από την καρδιά μας. Ποιος από εμάς θα είχε αυτό το θάρρος, αυτό το μεγαλείο; Ο Εντουαρντ Σνόουντεν έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Όλοι θα έπρεπε να τον κρύψουμε».
Άλλοι αναγνώστες βλέπουν πολλές ομοιότητες με την περίοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Στάζι. Η Άννα φον Μινχάουζεν θυμάται: «Και εμένα με παρακολουθούσαν τότε συστηματικά και σήμερα θα είναι μόνο πολύ πιο επαγγελματικά και πολύ πιο ολοκληρωμένα».
Άλλοι πάνε ακόμα πιο παλιά και οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν τους φέρνουν στο μυαλό την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού. Γενικά οι Γερμανοί, στην πλειονότητά τους είναι αγανακτισμένοι και από αυτά που γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως το ζήτημα που τους απασχολεί δεν είναι απλά η προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά η ελευθερία.
Πηγή: Deutsche Welle