Οι Γάλλοι απέχουν από τις εκλογές

Η έλλειψη ενθουσιασμού των Γάλλων ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές έχει αρχίσει να καταγράφεται από τον σημερινό πρώτο εκλογικό γύρο.

Από τα 46 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων, μόλις το 20,06% είχε προσέλθει στις κάλπες κατά τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο των προεδρικών, πριν από περίπου ένα μήνα (28,29 %) και κατά μιάμιση μονάδα από το αντίστοιχο των βουλευτικών του 2007 (22,56 %).

Στο Παρίσι, το ποσοστό προσέλευσης έως το μεσημέρι, ήταν πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο, αφού έφθασε μόλις το 13,65% έναντι 16,22% το 2007.

Τα στοιχεία των διαφόρων δημοσκοπήσεων συγκλίνουν στο ότι η αποχή αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, από 40% έως και 43% που είναι το τελευταίο ποσοστό που έδωσε η εταιρεία Ipsos την Παρασκευή.

Στο σύστημα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, η αποχή παίζει ένα ρόλο-κλειδί για τον δεύτερο γύρο, αφού όσοι θέλουν να συμμετέχουν, πέρα των δύο πρώτων, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων.

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι “πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων”. Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίσθηκαν το 2009, μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τον σημερινό πρώτο γύρο, εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων.

Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφόσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων.

Μια μεγάλη αποχή μειώνει επομένως για πολλούς τη δυνατότητα συμμετοχής στο δεύτερο γύρο και τη δημιουργία των λεγόμενων “τριγωνικών” υποψηφιοτήτων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει, όπου είναι δυνατόν τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο, αποκλείοντας κάθε συνεργασία.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ