Οι Ευρωπαίοι ζητούν εξηγήσεις

Οι Ευρωπαίοι ζητούν εξηγήσεις

Κοινή πρωτοβουλία με στόχο να βρεθεί ως το τέλος του χρόνου ένα πεδίο συνεννόησης με τις ΗΠΑ στα θέματα των πληροφοριών ανέλαβαν το Παρίσι και το Βερολίνο, μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας.

«Πρέπει να σταματήσει και να απαιτήσουμε εξηγήσεις», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αυτό έκαναν απόψε και ομόφωνα οι Ευρωπαίοι θεωρώντας πως υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις που πρέπει να ζητήσουμε από τον αμερικανό σύμμαχό μας», διότι «γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι στόχος είναι «να καταλήξουμε πριν από το τέλος της χρονιάς σε μια συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις» Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα ανοικτή και για τα άλλα κράτη μέλη που θα βρει κοινούς κανόνες με την Ουάσιγκτον σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών. Διότι η «απώλεια της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να βλάψει τη συνεργασία στη συλλογή πληροφοριών», επισήμανε ο κ. Ρόμπεϊ.

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι πάνω στο κείμενο, και οι 28», διευκρίνισε, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αντιρρήσεις των Βρετανών, παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ που έχουν και οι ίδιοι κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε «θετική στάση», δήλωσε ο ιταλός ομόλογός του Ενρίκο Λέτα. Πάντως, ο κ. Κάμερον δεν έκανε δηλώσεις ούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής ούτε κατά την έξοδό του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ