Οι Αμερικανοί περιμένουν νέα τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ – Σε “κόκκινο συναγερμό” το Πεντάγωνο

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον προειδοποίησαν σήμερα ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 92 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.

“Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αφγανιστάν Καμπούλ

Πάνω από 180 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ

Για τουλάχιστον 170 νεκρούς Αφγανούς από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κάνουν λόγο πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας New York Times, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές. Στον απολογισμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ούτε οι πολίτες άλλων χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe, οι Αφγανοί που σκοτώθηκαν ανέρχονται σε 169. Οι δύο αξιωματούχοι που έδωσαν αυτήν την πληροφορία ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι διότι δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν σε μέσα ενημέρωσης, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN από την πλευρά του μεταδίδει ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 170 άνθρωποι και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200, με βάση τις πληροφορίες ενός αξιωματούχου από το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν.

Χθες, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτήν.

 Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να παραμείνει ανοιχτή η αμερικανική πρεσβεία

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους, την Τρίτη, όμως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση για το θέμα αυτό, ανέφεραν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου, θέλει οι άλλες χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους και μετά τις 31 Αυγούστου. Αυτό ισχύει και για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την πρεσβεία και οι τελευταίοι διπλωμάτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν αναμένεται να απομακρυνθούν σύντομα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Καθώς οι στρατιώτες θα αποχωρήσουν οριστικά την Τρίτη, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των διπλωματών, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους ζητούσε να παραμείνουν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφάλεια των διπλωματών. Μια απόφαση για το θέμα ενδέχεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή ώρες προτού να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας να επιστρέψουν στη δουλειά τους

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν όλες τις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να επιστρέψουν στην εργασία τους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες αφού πολλοί εκπαιδευμένοι και μορφωμένοι Αφγανοί έφυγαν από τη χώρα.

Οι γυναίκες αποθαρρύνονταν να πάνε στη δουλειά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις τις έδιωξαν από τα γραφεία τους, γεγονός το οποίο υποδαύλισε τον φόβο ότι το ισλαμιστικό κίνημα θα τηρήσει την ίδια στάση με αυτήν της προηγούμενης διακυβέρνησής του, πριν από το 2001, όταν απαγορευόταν στις γυναίκες να εργάζονται.

Ωστόσο, οι εντεινόμενες διαμαρτυρίες ότι το εύθραυστο σύστημα υγείας αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού ενδέχεται να προκάλεσαν στροφή 180 μοιρών στη στάση των Ταλιμπάν.

«Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ισλαμικού Εμιράτου συμβουλεύει όλες τις γυναίκες εργαζόμενες στο κέντρο και τις επαρχίες να προσέρχονται τακτικά στη δουλειά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. «Δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα εμπόδιο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους από το Ισλαμικό Εμιράτο», πρόσθεσε.

Αφότου μπήκαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου οι Ταλιμπάν προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βασικές υπηρεσίες, ενώ πολλοί εξειδικευμένοι εργαζόμενοι φεύγουν από τη χώρα ή παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι τα αντίποινα των ισλαμιστών.

Προειδοποίηση ΟΗΕ για 500.000 νέους Αφγανούς πρόσφυγες

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι αναμένουν έως μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021, στο χειρότερο σενάριο, αν και προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί κάποια έξοδος.

«Σε αριθμούς, ετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο», δήλωσε η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) με την ευκαιρία της παρουσίασης του περιφερειακού Σχεδίου προετοιμασίας και επέμβασης για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

«Μην ξεχνάτε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατ. Αφγανοί βρίσκονται ήδη στο Ιράν και στο Πακιστάν, και ότι η φυγή είναι μερικές φορές όχι μόνο η τελευταία καταφυγή αλλά και η μόνη επιλογή που διαθέτουν οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν και να απολαύσουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν, εξάλλου, άλλα τρία εκατ. Αφγανούς με διάφορα στάτους, εκ των οποίων πολλοί χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με την UNHCR.

Το σχέδιο της υπηρεσίας του ΟΗΕ προβλέπει μια έκκληση για συγκέντρωση ποσού ύψους 299 εκατ. δολαρίων (254,4 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση φέτος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της UNHCR, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μια αυξημένη και άμεση χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε αποθέματα υλικών αρωγής και να είμαστε έτοιμοι για μια επέμβαση έκτακτης ανάγκης», είπε η Κλέμεντς.

«Αν και δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικές αναχωρήσεις Αφγανών στο στάδιο αυτό, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχε προβλέψει οιοσδήποτε. Οφείλουμε κατά συνέπεια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

Από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών που αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τη βία παρέμεινε στο εσωτερικό της χώρας. Κάπου 7.300 νέοι Αφγανοί πρόσφυγες καταγράφηκαν στις γειτονικές χώρες ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και την 20ή Αυγούστου, διευκρίνισε το AFP εκπρόσωπος της UNHCR.

Εξάλλου, περισσότεροι από 558.000 Αφγανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν στο εσωτερικό του Αφγανιστάν φέτος, προστιθέμενοι στους περίπου 2,9 εκατ. Αφγανούς που ήταν ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλη τη χώρα στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την UNHCR.

«Γνωρίζουμε πως η αυξανόμενη ανασφάλεια και βία προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 500.000 Αφγανών μόνο φέτος, εκ των το οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε Κλέμεντς.

Ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είχε συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους δωρητές για την οικονομική υποστήριξη του σχεδίου της υπηρεσίας, είπε ακόμη.

Άνθρωποι καλούν σε μια γραμμή βοήθειας για την αφγανική κρίση, αναφέροντας «εκτελέσεις και ξυλοδαρμούς και περιορισμούς σε μέσα ενημέρωσης και ραδιοφωνικούς σταθμούς», δήλωσε η Νατζίμπα Ουεϊζντάφοστ, διευθύνουσα σύμβουλος του Asia Pacific Refugee Network, που εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών.

«Μας λένε ότι φοβούνται ότι θα τις σκοτώσουν απλώς και μόνο γιατί είναι γυναίκες», είπε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ