Ο Σταϊνμάγερ για τις ευθύνες της ναζιστικής Γερμανίας

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τίμησε σήμερα την 70η επέτειο από το τέλος της μάχης του Βερολίνου -που αποτέλεσε το πρελούδιο της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Γερμανίας- ενώ επισήμανε την ιστορική «ευθύνη» που έχει η χώρα του.

«Σε εμάς εναπόκειται ειδικά -ενδεχομένως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο- η ευθύνη να διατηρήσουμε μία παγκόσμια τάξη. Μία τάξη που θα διασφαλίζει την ειρήνη» τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε μια ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο.

Αυτό το καθήκον ανήκει «ιδίως στη Γερμανία, ο αχαλίνωτος εθνικισμός της οποίας βύθισε τον κόσμο στο χάος, και η οποία έκτοτε ενσωματώθηκε εκ νέου -με σύνεση και σταδιακά- στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρηνική τάξη» επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ «το “ποτέ πια” σημαίνει επιπλέον για εμάς τους Γερμανούς: “ποτέ πια μόνοι!”» ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία εξωτερική πολιτική που θα είναι προσανατολισμένη προς «την κατανόηση μεταξύ των λαών, την αναζήτηση πολιτικών λύσεων στις διενέξεις και τη διατήρηση των δομών που συμβάλλουν στην ειρήνη».

Αφού αναφέρθηκε στους δεσμούς του Βερολίνου με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές χώρες, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «θαύμα» την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και του Ισραήλ.

Ο ίδιος άλλωστε επέμεινε στην ανάγκη οι πολίτες «να υψώσουν τις φωνές τους εναντίον κάθε μορφής αντισημιτισμού» στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γερμανός Πρόεδρος για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Η Μέρκελ “άνοιξε” επίσημα το θέμα των επανορθώσεων

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.