Ο ρόλος των γυναικών στην παγκόσμια ειρήνη

Ο ρόλος των γυναικών στην παγκόσμια ειρήνη

 

Η διεθνής κοινότητα, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλείται να ενισχύσει το ρόλο των γυναικών στην πρόληψη, αντιμετώπιση και επίλυση συγκρούσεων, καθώς και στην οικοδόμηση ειρήνης μετά από πολέμους.

«Η συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες είναι θέμα ισότητας των φύλλων, είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα και παίζει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, οικονομικής ανάκαμψης, κοινωνικής συνοχής και πολιτικής νομιμότητας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του σε ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε στο ΣΑ, με θέμα: «Γυναίκες, Κράτος Δικαίου και Μεταβατική Δικαιοσύνη». Αναφερόμενος στο ψήφισμα του ΣΑ τόνισε ότι «η σημερινή απόφαση το καθιστά αυτό απόλυτα σαφές».

Τη σημασία της μεγαλύτερης συμμετοχής και της ηγεσίας των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε περιοχές συγκρούσεων, όπως αυτή αναδεικνύεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογράμμισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κ. Σπινέλλης αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της όξυνσης της βίας κατά των γυναικών σε συνθήκες συγκρούσεων, επισημαίνοντας ότι η βία αυτή αποτελεί προέκταση της ήδη υπάρχουσας ανισότητας των φύλλων στην κοινωνία. Επιπλέον, τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πρόληψη και όχι η αντίδραση στα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης που θα βασίζονται σε ακριβή, αντικειμενικά και αξιόπιστα στοιχεία, όπως είπε.

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο διεθνή οργανισμό επισήμανε ακόμα το ρόλο της δικαιοσύνης και της νομιμότητας στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών και στην καταπολέμηση της βίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πλήρους πρόσβασης στη δικαιοσύνη όλων των ατόμων και όλων των ομάδων.

«Στηρίζουμε το έργο των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή μιας ευρείας γκάμας εγχειρημάτων με στόχο την παροχή νομικής βοήθειας ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το εμπόδιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπινέλλης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ