Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ

 

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» από μέρους της Μόσχας εάν αποφασίσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη χώρα του εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, ενώ επέμεινε ότι το Κρεμλίνο διατηρεί το δικαίωμα να διατάξει τη χρήση βίας στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

«Τι θα πυροδοτούσε την πιθανή χρήση βίας; Είναι μόνον μια ακραία περίπτωση», είπε ο Πούτιν στη Μόσχα, στην πρώτη του συνέντευξη σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Όπως γνωρίζετε, ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ για να σώσει ζωές και να προασπίσει την ευημερία του πληθυσμού» της χώρας, προσέθεσε ο Πούτιν.

Δυτικές δυνάμεις εντείνουν τις πιέσεις στο Κρεμλίνο λόγω της αναίμακτης κατάληψης της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις. Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απαιτεί να της παραδοθεί εκ νέου ο έλεγχος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Ο Πούτιν από την πλευρά του είπε πως η Ρωσία θεωρεί ότι δεν έχει εταίρους στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την ανατροπή του Γιανουκόβιτς «αντισυνταγματική».

«Όσοι πρόκειται να θεσπίσουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες, καθώς η ζημιά θα είναι αμοιβαία», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Εξάλλου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τα στρατιωτικά γυμνάσια των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία να τερματιστούν την Παρασκευή 7η Μαρτίου, κίνηση που μοιάζει σχεδιασμένη για να μετριαστούν οι δυτικές ανησυχίες. Η δήλωση αυτή πιθανόν συνέβαλε σε μια μικρή άνοδο των δεικτών του χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας θεωρούν την «κατάληψη» της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις μια πράξη κήρυξης πολέμου. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία επενέβη στη Χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ρωσόφωνοι, για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Δεχόμενος μια ομοβροντία ερωτημάτων από δημοσιογράφους σχετικά με την θέση του όσον αφορά τη χρήση βίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν ύψωσε ένα δάκτυλο και απάντησε «ακούστε με καλά, θέλω να καταλάβετε — εάν λάβουμε αυτή την απόφαση, θα τη λάβουμε για να προστατεύσουμε τον λαό της Ουκρανίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ