O Ομπάμα αποθαρρύνει την εισροή ανήλικων μεταναστών χωρίς χαρτιά

O Ομπάμα αποθαρρύνει την εισροή ανήλικων μεταναστών χωρίς χαρτιά

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η χώρα του οποίου είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα εισροής χιλιάδων ανήλικων μεταναστών χωρίς χαρτιά, ζήτησε από τους ομολόγους του της Κεντρικής Αμερικής να συνεργαστούν μαζί του, για να «αποθαρρύνουν αυτή τη συνεχιζόμενη εισροή παιδιών που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο».

«Έχουμε κοινή ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό», δήλωσε ο Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και του Σαλβαδόρ Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν.

Περίπου 57.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες χωρίς χαρτιά, τα τρία τέταρτα των οποίων προέρχονται από τις τρεις αυτές χώρες, έχουν συλληφθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό από τον Οκτώβριο. Το φαινόμενο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει φέρει την κυβέρνηση Ομπάμα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι θα έχουν συλλάβει 90.000 ανήλικους στα σύνορα.

«Υπογραμμίζω ότι ο αμερικανικός λαός και η κυβέρνησή μου έχουν μεγάλη συμπόνια για τα παιδιά αυτά» που φεύγουν από τις χώρες τους, για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως επισήμανε, επίσης ότι η πλειονότητα όσων συλλαμβάνονται στα σύνορα θα επιστρέψουν στη χώρα τους, όπως το προβλέπει ο νόμος. «Είμαστε μία χώρα μεταναστών, αλλά είμαστε, επίσης και μία χώρα με νόμους», είπε χαρακτηριστικά.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ο Ομπάμα επισήμανε την αναγκαιότητα να καταπολεμηθούν οι διακινητές «οι οποίοι βγάζουν χρήματα στις πλάτες οικογενειών που νιώθουν απελπισμένες» και ωθούν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν «αυτό το επικίνδυνο ταξίδι μέχρι το Τέξας».

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μείωση των συλλήψεων ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στα σύνορα για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου.

Παράλληλα, ο Ομπάμα σημείωσε ότι πολύ λίγοι από τους ανήλικους αυτούς μετανάστες θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα και θα μπορέσουν να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

«Ο αμερικανικός νόμος προβλέπει την παροχή του καθεστώτος του πρόσφυγα σε συγκεκριμένο αριθμό προσώπων από όλο τον κόσμο με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Το καθεστώς του πρόσφυγα δεν μπορεί για να παράδειγμα να δοθεί απλώς επειδή μία οικογένεια ζει σε μία επικίνδυνη συνοικία ή στη φτώχεια», συνέχισε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την «έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση» στα σύνορα των ΗΠΑ, ο Ομπάμα ζήτησε στις αρχές του μήνα να εγκριθεί έκτακτη βοήθεια ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή καλύτερης φροντίδας και περισσότερων καταλυμάτων για τους ανήλικους πρόσφυγες, για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και για την πρόσληψη περισσότερων δικαστών και δικηγόρων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου των παιδιών, για να μπορούν να επιστρέφουν πιο γρήγορα στις χώρες καταγωγής τους.

Όμως, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές δέχονται να δαπανήσουν πολύ λιγότερα χρήματα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίπτουν την περαιτέρω χρηματοδότηση, αν δεν αλλάξουν οι νόμοι για το μεταναστευτικό. Πέρα από τους αριθμούς, στο επίκεντρο της διαμάχης είναι και τα δικαιώματα που θα έχουν οι ανήλικοι μετανάστες χωρίς χαρτιά, μετά τη σύλληψή τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να απλοποιηθεί η διαδικασία απέλασής τους. Για να γίνει αυτό, επιθυμούν την τροποποίηση ενός νόμου που εισήγαγε το 2008 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με τον οποίο οι ανήλικοι που φτάνουν στις ΗΠΑ από χώρες που δεν συνορεύουν με αυτές έχουν περισσότερα νομικά δικαιώματα από αυτούς που προέρχονται από το Μεξικό, ώστε να μπορεί να καθοριστεί ότι δεν είναι θύματα διακινητών.

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι αντίθετος σε μία τροποποίηση του νόμου, όμως εκτιμά ότι άμεση προτεραιότητα είναι η αποδέσμευση πόρων, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση.

Πάντως, ο χρόνος μετρά αντίστροφα: Η κοινοβουλευτική περίοδος ολοκληρώνεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδα και οι Αμερικάνοι βουλευτές δεν θα επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον πριν της 8η Σεπτεμβρίου.

«Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν θα φύγουν για τις διακοπές τους, προτού κάνουν κάτι, για να λύσουν το πρόβλημα», είπε χθες ο Ομπάμα. «Χρειαζόμαστε πράξεις και λιγότερα λόγια», υπογράμμισε. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ