Ο Μαδούρο απαγόρεψε τις διαδηλώσεις

Ο Μαδούρο απαγόρεψε τις διαδηλώσεις

Την απόφαση να απαγορέψει τις διαδηλώσεις, έπειτα από τον θάνατο τριών ατόμων σε συγκρούσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, πήρε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Περίπου 50,000 άτομα βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους του Καράκας, στη Βενεζουέλα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη αγαθών και τη χρήση βίας από τα όργανα της τάξης. Όπως, δε, ανέφερε η Αμαριλίς Γκοτ, επικεφαλής της παράταξης Voluntad Popular, που βοήθησε στην οργάνωση της κίνησης διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές είχαν ως βασικό αίτημα την απελευθέρωση φοιτητών που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις της Τετάρτης ήταν οι πολυπληθέστερες από τον Απρίλιο του 2013, όταν ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές στη Βενεζουέλα με τη μικρότερη ποσοστιαία διαφορά εδώ και 45 χρόνια.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος στον κόσμο, ότι οι Βενεζουελάνοι έχουν τεράστια έλλειψη σχεδόν σε όλα, από τα φάρμακα μέχρι τα πιο απλά προϊόντα και ότι ο Μαδούρο περιορίζει ακόμα και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, θεωρείται πολύ πιθανή η έκρηξη βίας στη χώρα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Ντιέγκο Μόγια Οκάμπος, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Μαδούρο, πρώην οδηγός λεωφορίου, δείχνει αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

«Προσπαθούν να προκαλέσουν πραξικόπημα, αλλά αυτό δεν θα περάσει. Προειδοποιώ τον λαό της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ότι η επανάσταση θα θριαμβεύσει. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαδηλώσει την Πέμπτη και την Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, αφού νωρίτερα ζήτησε από τους υπουργούς εσωτερικών και παιδείας να καθίσουν στο τραπέζι με τους φοιτητές και να βρουν λύση ώστε να επικρατήσει η ειρήνη.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο, ωστόσο, δείχνουν εξίσου αποφασισμένοι. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δεν αλλάξουμε αυτή την κυβέρνηση. Θα εξακολουθήσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους», δήλωσε από το Καράκας η Μαρία Κορίνα Μασάδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ